Meny
23.07.2018

Dronebruk skaper farlige situasjoner i luftfarten

Onsdag 13. juni var det to tilfeller av ulovlig dronebruk i nærheten av Oslo lufthavn, som førte til at flygelederne måtte stenge rullebanene for flytrafikk i en periode. Heldigvis gikk det bra denne gangen, men tilfellene er politianmeldt.

– Vi ser veldig alvorlig på disse hendelsene. Dette er ulovlig, og vi ber alle som eier og opererer en drone om å utvise forsiktighet, og ikke minst sette seg inn i og respektere regelverket, sier Henning Bråtebæk, direktør for flysidedrift ved Oslo lufthavn.
   – For fly som er i landings- eller avgangsfasen, utgjør droner en spesielt stor fare, ganske enkelt fordi flyene er så nærme bakken at det er en reell kollisjonsfare mellom fly og drone. Dette kan medføre en uønsket luftfartshendelse eller i verste fall et flyhavari hvor mange mennesker blir satt i livsfare. Avinor som lufthavndriver er nødt til å sette flysikkerheten foran alt. Vi legger listen lavt når det oppstår situasjoner som kan sette flysikkerheten i fare. Reglene for dronebruk er klare, og finnes både på avinor.no/drone og for hobbybrukere av droner på dronelek.no. Vi anbefaler også nettsiden safetofly.no.

Vurderer sivilrettslige erstatningssøksmål
Uforsvarlig bruk av drone kan også medføre betydelige konsekvenser for flytrafikken. Dersom en flyplass må stenge fordi det er observert en drone i området, kan det potensielt utløse et erstatningsansvar i millionklassen.
   – Kostnaden ved å stenge én rullebane her på Oslo lufthavn i 30 minutter er betydelig og berører svært mange mennesker. Denne onsdagen måtte noen fly endre rute og lande på Sandefjord lufthavn, Torp, som følge av at vi måtte stenge begge rullebanene her på Oslo lufthavn grunnet dronebruk innenfor flyforbudssonen, sier Bråtebæk.
   – Vi politianmelder derfor alle hendelser som berører Avinors lufthavner. Vi jobber også med å utarbeide en policy knyttet til erstatningsansvar i saker med brudd på dronereglementet. Vi har så langt ikke fremmet erstatningskrav i de sakene vi har anmeldt, med dette vurderes fortløpende. Vi vurderer også sivilrettslige erstatningssøksmål mot alle som bryter dronereglementet rundt våre flyplasser.

Risikerer fengselsstraff
I ett av tilfellene onsdag fikk politiet raskt kontakt med droneføreren som bidro til at en av rullebanene måtte stenge for flytrafikk på formiddagen.
   – Vi ser veldig alvorlig på hendelser der vi får melding om observasjon av droner innenfor flyforbudssonen. I ett av tilfellene på onsdag hadde vi en god vitneobservasjon av en person på bakken som ringte og varslet oss, og da hadde vi mulighet til å følge dronen og finne føreren, sier Grethe Løland, stasjonssjef ved Gardermoen Politistasjon.
   – Vi snakket med vedkommende og han erkjente forholdet på stedet.
Brudd på regelverket kan føre til store personlige konsekvenser for droneføreren.
   – Man risikerer at dronen og utstyret blir inndratt, bøter i størrelsesorden opp mot 20 000 kroner og man kan også få fengselsstraff for overtredelsen, forklarer Løland.
Løland forteller også at denne typen saker har stor prioritet hos politiet.
   – Når vi får melding fra flygelederne at droner er observert innenfor flyforbudssonen responderer vi med de ressursene vi har tilgjengelig og starter søk med en gang med mål om å finne droneføreren, forklarer hun.
   – Men for å kunne ta de som flyr ulovlig er vi også avhengige av at publikum tipser oss ved observasjon slik at vi umiddelbart kan sette i gang søk og finne droneføreren.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no