Den moderne norske industriens ansikt
Glem alt du tenker om tradisjonell industri: Når lærling Ingrid Elise Johnsen hos industribedriften Sandvik Teeness skjærer i metall, gjør hun det ved å programmere datamaskiner.
18-åringen og datamaskinen hun bruker, er på mange måter den moderne norske industrien i et nøtteskall: Hun er ung, ambisiøs og har en forståelse for programmering og digitale løsninger som overgår mange av hennes langt mer erfarne kolleger. Samtidig tar datastyrte maskiner over stadig flere tradisjonelle, tunge og skitne arbeidsoppgaver.
Kampanje: Flere søkere til yrkesfag
Ingrid Elise Johnsen forteller at operatøren bruker nesten mer tid på å programmere operasjonene, enn på selve operasjonen.
‒ Jeg liker det, man lærer utrolig mye om teknologi og digitale løsninger, sier Ingrid fornøyd. Hun er inne i et treårig løp som lærling hos Sandvik Teeness AS, der det produseres såkalt vibrasjonsdempende verktøy for norsk og internasjonal industri. Når Ingrid er ferdig med fagbrevet er hun CNC-maskinoperatør, et yrke som handler mer og mer om teknologi og digitalisering.
Norsk Industri ønsker å stanse fallet i antall søkere til teknikk og industriell produksjon (TIP).
Siden 2015 viser statistikken på landsbasis at nedgangen i antall søkere til teknikk og industriell produksjon (TIP) er på 15 prosent: Fra 6266 søkere i 2015 til 5327 søkere i 2017. Det er 939 færre søkere. På VG2 og VG3 faller også antall søkere årlig.
Denne trenden må snu, skal norsk industri i fremtiden få tilstrekkelig kvalifisert arbeidskraft. Ungdommer som Ingrid er superviktige for at Norge skal ha en konkurransedyktig industri også i fremtiden, sier fagsjef for kompetanse i Norsk Industri, Kjetil Tvedt, som er prosjektleder for kampanjen.
Se også www.norskindustri.no ‒ Les mer på http://velgtip.no