Meny
14.06.2024

Danske forskere ser 13 milliarder år tilbake i tid og gjør en «fantastisk» oppdagelse

Danske forskere har observert dannelsen av noen av de tidligste galaksene i universets historie.

Forskere tror at de tidligste stjernene og galaksene i universets historie ble skapt av gass som klumpet seg mer og mer sammen. Nå har forskere observert tidlige galakser med gass rundt seg.

(Kunstnerisk tolkning: NASA / ESA / CSA / Joseph Olmsted)

Tenk deg å kunne se tilbake i tid, ikke bare millioner, men milliarder av år. Lenge før tippoldefaren din, dinosaurene, jorden, månen og solen vår ble skapt.

Hvordan så universet ut den gang?

I en ny studie har et dansk forskerteam brukt det svært avanserte James Webb-romteleskopet til å se mer enn 13 milliarder år tilbake i tid. De har klart å observere dannelsen av noen av de tidligste galaksene i universets historie.

– Dette er første gang du kan se den faktiske dannelsen av de aller tidligste babygalaksene, sier Kasper Elm Heinz, assisterende professor ved Cosmic Dawn Centre ved Københavns Universitet. – Det er ganske fantastisk.

Heinz er hovedforsker bak den nye studien, som nettopp er publisert i tidsskriftet Science.

Ser de virkelig tilbake i tid?

Det høres kanskje sprøtt ut at forskere er i stand til å se milliarder av år tilbake i tid. Men for astronomer er det faktisk helt naturlig å studere hendelser som skjedde i en fjern fortid.

Når stjerner og galakser befinner seg svært langt unna oss på jorden, kan det ta millioner – eller milliarder – av år før lyset når oss.

– Jo lenger unna en stjerne er fra oss, jo lenger må stjernens lys reise gjennom verdensrommet før vi kan se det. På denne måten ser vi tilbake i tid når vi studerer fjerne stjerner og galakser, forklarer Peter Laursen, astrofysiker og en av forskerne bak den nye studien.

Med James Webb-teleskopet, som ble skutt opp i rommet i 2021, kan forskerne nå se enda lenger unna – og dermed enda lenger tilbake i tid – enn det som tidligere har vært mulig.

Hvorfor er dette interessant?

Det spesielle med den nye studien er at forskerne ikke bare kan se lyset fra noen av de tidligste galaksene i universets historie, men at de også kan se at galaksene er i ferd med å dannes – og få informasjon om hvordan galaksene dannes.

– Du kan sammenligne det med å se på sommerfugler. Så langt har vi studert mange sommerfugler i ulike farger og størrelser for å prøve å forstå hvor de kommer fra. Selve puppen, der sommerfuglene ble til, har vi til nå bare kunnet forutsi teoretisk, sier Kasper Elm Heintz.

– Men nå kan vi for første gang se inn i puppen og se direkte hvordan sommerfuglene blir til. Vi ser på den faktiske dannelsen av galakser mens den skjer.

– Hvorfor er dette interessant?

– Det er et av de store spørsmålene i livet: Hvor kommer vi fra? Hvordan havnet vi her? Dannelsen av stjerner og galakser er en sentral del av universets historie, sier Heintz.

– Vi har mange teorier og datasimuleringer som forteller oss hvordan det skjedde, men nå kan vi plutselig begynne å måle og observere om teoriene stemmer.

Les hele artikkelen her:

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no