Meny
01.12.2021

Carmo viser fremtiden for nordisk plastproduksjon

Nylig inviterte Carmo A/S norske virksomheter til å oppleve en ny, hybrid fremstillingsmetode som bruker 3D-print til å utvikle funksjonelle prototyper til sprøytestøping, på rekordtid.


Kortere utviklingstid, færre utgifter og mindre spill. Carmo A/S presenterer en ny, hybrid fremstillingsmetode som ved hjelp av 3D-print vil gjøre det mulig for flere nordiske virksomheter å produsere prototyper til sprøytestøpte plastemner mer effektivt enn det som har vært mulig hittil.
   – Med en ny metode til hurtig prototyping av støpeverktøy kan vi i noen tilfeller halvere tiden og utgiftene ved produktutvikling. Dessuten reduseres også mengden spill betydelig, og vi får mulighet til å utvikle verktøy som gir en langt mer robust volumproduksjon, som til og med kan utføres lokalt. Dette gjør det, innenfor noen typer produksjoner, mulig for oss å konkurrere på pris med Asia, forklarer utviklings- og teknologidirektør hos Carmo A/S, Anders Johnsen.

Raskere fremstilling
Ved sprøytestøping utvikles og fremstilles etter tradisjonell metode et prototypverktøy av aluminium. Dette kan ta 2–6 uker. Utviklingen av den endelige prototypen krever flere runder med flere prototyper, og dermed flere verktøy. Med den nye, hybride fremstillingsmetoden, der verktøyene 3D-printes, kan man utvikle og produsere prototyper av plast på 1–2 dager.
   Ferrosan Medical Devices A/S er verdens ledende produsent av gelatinbaserte hemostatiske produkter til stansing av blødninger under operasjoner. Da selskapet skulle teste to nyutviklede plastkomponenter hos kundene sine, skulle de i løpet av få uker fremstille støpeformer til sprøytestøping av prototyp-plastemner.
   – Med Additive Manufacturing fikk vi svært raskt de første gode prototypene, som vi kunne justere på og gjøre bedre. Det gikk ca. tre uker fra vi startet prosessen, til vi hadde de nye plastkomponentene våre klare til evaluering hos kunden. Det er den tiden det vanligvis tar å fremstille én prototyp-støpeform av metall, og det skal som regel flere støpeformer til for å finne den optimale designen. Derfor er Additive Manufacturing en fremstillingsmetode som vi, der det gir mening, kommer til å bruke mye mer, forteller Tommy Persson, Project Engineer hos Ferrosan Medical Devices A/S.

Hybrid fremstilling
Ifølge direktør for Dansk AM Hub, Frank Rosengreen Lorenzen, vil hybrid fremstilling være en stor konkurransemessig fordel for industrien, siden 3D-print og hybrid fremstilling, med riktig anvendelse, kan generere store økonomiske og miljømessige besparelser. Vi skal ha fokus på å utvikle kvalitet, robusthet og holdbarhet og unngå transport, materialspill og store varelagre:
   – Med de store produksjonssystemene som forsyner oss i dag, fokuserer vi på å produsere i så store volum som mulig, til en så liten en omkostning som mulig – men kravene til fremtidens produksjon er at den også gjøres så bærekraftig som overhodet mulig. Og her kan hybrid fremstilling være et godt første skritt. I Dansk AM Hub har vi undersøkt de miljømessige fordelene ved hybrid fremstilling fremfor klassisk produksjon, og fordelene er mange og tydelige, forteller Frank Rosengreen Lorenzen.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no