Meny
10.01.2024

Bygger kontorbygg med platerobot

«Jeg tar mål, kapper, gjør klar plater for montørene og ligger dagesvis foran dem!», forteller Tomas Martinsson, som har vært «robot-operatør» på Construction City i Oslo siden august. Han og kollegaene fra SLS Montasje skal montere opp 120 000 m2 med gips på dette prosjektet!

SLS Montasje har investert i en KOBOTS plateskjærerobot fra Duri. Dette er en app-styrt maskin som kapper støvfritt og presist i plater av mange ulike materialer. KOBOTS er en dansk oppfinnelse, og har allerede vært i bruk i flere år i Norge, bl.a. under bygging av Stavanger Universitetssykehus (SUS). Tidligere i år ble Duri norsk distributør for KOBOTS. SLS har den første maskinen på Østlandet og er de første i Norge til å ta i bruk den største modellen som klarer plater helt opp til 305 cm lengde.

Signalbygg

På Ulven pågår byggingen av Construction City, et prestisjefylt og moderne næringsbygg på hele 103 000 kvadratmeter. Utenfor møter vi Tomas, som sørger for at Duris utsendte medarbeider blir utstyrt med hjelm, briller, gul vest, hansker og vernesko. Det er naturligvis høyt fokus på sikkerhet. Robotstyrt platekapping passer fint inn i dette prosjektet, der både sikkerhet og rent bygg står svært sentralt. Byggherren, OBOS, har uttrykt svært positiv holdning til SLS Montasjes nyvinning, som nå utgjør en svært synlig del av prosjektet. Sjelden har man sett en så grundig og ren platekapping under konstruksjonen av norske næringsbygg. I prosjektet bygger SLS Montasje innervegger og kler dem inn, samt bekler ytterveggene med plater på innsiden. Det går med enorme mengder gips og OSB på dette. Tomas forklarer hvordan hans hverdag nå består i å betjene skjæreroboten. Under vårt besøk står roboten i 6. etasje. De jobber seg oppover, etasje for etasje. Hver etasje i denne delen av bygget er på ca. 1000 kvadratmeter, og Tomas kapper i praksis alle plater som må skjæres. Han går rundt og tar mål, kapper og sørger for å ligge langt foran montørene som kommer etter og gjør selve monteringen. Det er både store og små plater, smale remser, «smygplater» til vinduer og underside til «skjørt» i taket. Overalt ser vi plater som er gjort klare og er plassert der de skal monteres. Det hele ser veldig velorganisert ut. Ikke minst er det renslig og ryddig overalt!

        

Rene kutt uten behov for etterbehandling

Tomas viser frem platebiter som er ferdig kappet og viser frem den skarpe skjærekanten. «Når maskinen har kappet, er plata klar. Ingen etterbehandling kreves. Ingen rasping, og ikke noe støv!». Vi går ned en etasje og betrakter noen vegger som er ferdige og klare for malerne. «Maleren har aldri vært så fornøyd» forklarer han, og viser frem nøyaktig tilpassede plater som er uten glipper eller skader. Roboten kapper plater med en kappskive, og en effektiv støvsuger sørger deretter for at så godt som alt støvet samles i en beholder for ikke å havne rundt i rommet eller på gulvet. Dette gjør jo også HMS-kontrollørenes jobb enklere – det er ikke noe støv rundt roboten.

Effektivt og sikkert, også på vanlig, «myk» gips

I dette prosjektet går det mest standard gips i 90 x 280 cm. KOBOTS kommer i flere størrelser, og SLS har den største modellen som kan kappe platelengder opptil 305 cm (maks bredde 125 cm). Platebredden på 90 cm gjør det enkelt å håndtere for de utførende. Tomas forklarer at hans hverdag er en helt annen med denne arbeidsflyten. Det ligger bunker med plater på bukker i passelig arbeidshøyde. Det gjør det enkelt å flytte platene over til maskinen. «Ville det ikke gå raskere å kutte platene med kniv?» Tomas avkrefter dette. Her kan han gjøre kutt etter kutt etter kutt, nøyaktig og med jevn hastighet uten å belaste kroppen med unødvendige løft og ubehagelige arbeidsstillinger. «Det minner kanskje litt om en langtransportsjåfør», skyter Peder fra Duri inn, «lastebilsjåføren holder kanskje litt lavere marsjfart, men utholdenheten gjør at han som regel kjører flest mil i lengden». «Ja, akkurat», bekrefter Tomas.

Mye oppmerksomhet om roboten

Tomas forteller at han stadig må vise frem maskinen når det er omvisninger i bygget. KOBOTS er fremdeles et uvant syn på norske byggeplasser, og den møter stor begeistring fra besøkende. Selv om han primært forsyner kollegaer på samme etasje med plater, ser han en økende tendens til at også andre kommer til han med ferdige kapplister og vil ha plater kappet. «Nå har vi også laget masse spikerslag for rørleggerne», forteller han og viser frem en smal OSB-plate som han har kuttet ned. Han skjærer ned remser til en passe størrelse for rørleggerne, og rørleggerne kapper de selv til riktig lengde.

Hvorfor velge KOBOTS?

Maskinen kan kappe mange forskjellige materialer

Eksempler på materialer er gips, OSB, spon, MDF, hardgips, fibersement og andre fasadeplater. SLS har så langt kun benyttet maskinen til OSB og standard gips. Ved kapping av andre materialer som tradisjonelt sett er mye mer krevende å kappe, vil man kunne oppnå enda større effekter av bedre HMS og effektivitet. Eksempelvis er kapping av fasadeplater som «Cembrit» både renslig og effektivt, på en måte man ikke har sett på byggeplass tidligere.

Effektivitet og stabilitet

Maskinen blir ikke sliten, slik at du kan kappe hele dagen uten å overbelaste kroppen eller måtte vente på at maskinen skal hente seg inn. Enkelte kunder kjører flere skift med samme maskin. Effektivt å ha en kappestasjon som kan betjene hele etasjen.

Sikkerhet

Maskinen reduserer faren for kuttskader og gjør hverdagen for operatøren mye mindre belastende enn om man skulle jobbe med sirkelsag eller kniv. Støvfri kapping gjør også behovet for åndedrettsvern minimalt.

Nøyaktighet

Maskinen kapper veldig nøyaktig og gjør etterarbeid med sparkling mye lettere. Man legger inn målene i programvaren («app») på den medfølgende smarttelefonen, og maskinen tar seg av kappingen.

Mindre svinn

Ved å visualisere kappene i appen, kan du enkelt legge til flere kapp og utnytte platene maksimalt for å redusere svinn.

Enkel opplæring

Det er fort gjort å komme i gang med appen og begynne å legge inn mål og kappe plater. Appen er veldig effektiv å jobbe med. Man kan legge inn maler, men Tomas rapporterer at det ofte er like lett å bare legge inn målene på nytt. Opplæring og tilvenning tar typisk ikke mer enn et par timer før man er i gang og kan betjene maskinen på egen hånd.

Mobil maskin

Maskinen kan enkelt demonteres og monteres igjen, og kan da flyttes til annet bygg eller en annen etasje.


« Tilbake

 CMS by Makeweb.no