ABB leverer sikkerhets- og automasjonssystemet til Johan Castberg
ABB skal levere sikkerhets- og automasjonssystemet (SAS) til Johan Castberg-feltet hvor Statoil er operatør.
Avtalen er nok et avrop på den prosjektspesifikke avtalen som startet med Front End Engineering and Design (FEED).
- Vi setter pris på at Statoil fortsetter samarbeidet for sikkerhets- og automasjonssystemet til Johan Castberg. Gjennom FEED har det vært et integrert team med Statoil, designleverandør Aker Solutions og ABB ,som har samarbeidet godt, sier Borghild Lunde, leder for olje- og gassvirksomheten ved ABB i Norge. – Dette, sammen med bruk av simulator og vår kompetanse innen blant annet prosessregulering og integrasjon mot havbunnssystemer og kraft, bidrar til å strømlinjeforme prosjektgjennomføringen, øke kvaliteten og redusere investeringskostnadene.
Lunde forteller at ABB bidrar med omfattende kunnskap om olje- og gassproduksjon og –optimalisering kombinert med 40 års erfaring innenfor sikkerhets- og automasjonssystemer til bransjen. Hun peker på at digitalisering med avanserte sikkerhets- og automasjonssystemer er alfa og omega for sikker, effektiv, pålitelig og miljøvennlig drift av industrielle anlegg og spesielt olje-, gass- og kjemiinstallasjoner.
- Det er svært viktig med solide sikkerhets- og automasjonsløsninger for offshorefelt som Johan Castberg i Barentshavet, sier Lunde.
Styrer nord for polarsirkelen
ABBs leveranse består av sikkerhets- og automasjonssystemet ABB Ability System 800xA, simulator, avanserte tjenester, installasjon og oppstarttjenester på plattformen. Kontrakten er verdt rundt 200 millioner kroner. Leveransene vil foregå fra 2018 til 2022.
Alle større olje- og gassinstallasjoner nord for polarsirkelen i Norge kjører med sikkerhets- og automasjonssystem fra ABB.
Johan Castberg ligger ca. 100 km nord for Snøhvit-feltet i Barentshavet. Feltet bygges ut med et produksjonsskip og en omfattende havbunnsutbygging, med totalt 30 brønner fordelt på ti bunnrammer og to satellittstrukturer. Det har anslagsvis 450-650 millioner fat oljeekvivalenter. Feltet har planlagt oppstart i 2022 og er estimert til å produsere olje i over 30 år. Det opprinnelige investeringsestimatet på ca. 100 milliarder kroner er redusert til ca. 49 milliarder kroner.
Kilde: NTB