Meny
16.03.2005

Vil ha sukkermerking

Mattilsynet jobber aktivt for å få bedre merking av sukker på matvarene. I dag behøver ikke matvareprodusentene å oppgi eksakt hvor mye sukker som er tilsatt i produktet.
Selv om produsentene oppgir ingredienser i fallende rekkefølge på produktene, får man ikke alltid vite hvor mye sukker som er tilsatt. Sukker ødelegger kostholdet ved å tilføre tomme kalorier.

Vi ønsker å øke forbrukernes forståelse av matvarenes ernæringsmessige egenskaper, slik at de kan ta informert valg i matbutikken, sier Anita Utheim Nesbakken i Mattilsynet.

Lik merking
Mattilsynet har bedt Codex, et underorgan av WHO/FAO, om å innføre obligatorisk merking av sukker. Vi ønsker et harmonisert regelverk for obligatorisk merking av sukker.

Mange matvarer er importert, og det er en fordel for forbrukeren om sukker merkes på samme måte på alle typer mat. Dersom hvert enkelt land har forskjellige symboler og utforminger, blir det vanskelig for forbrukerne å orientere seg, sier Nesbakken.

Sukkergruppe
Mattilsynet har opprettet en arbeidsgruppe for merking av sukker. Formålet er å lage strategier for å få gjennomslag for Norges forslag om obligatorisk merking av sukker. I gruppen deltar blant andre Sosial- og helsedirektoratet, Mattilsynet, Forbrukerrådet, undervisningssektoren, Tine og NBL.

Mattilsynet deltar også i EUs arbeid med å lage et nytt direktiv for å deklarere næringsstoffer. Kilde: www.matportalen.no

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no