Meny
16.03.2005

Flaggermusteknologi hjelper synshemmede

En ultrasensorisk blindstokk skal gi synshemmede større bevegelsesfrihet og trygghet når de beveger seg utendørs. Teknologien bygger på studier av hvordan flaggermus navigerer i mørket.
Seks års utviklingsarbeid
Blindestokken, kalt UltraCane, er utviklet av det britiske selskapet Sound Foresight gjennom seks år. Den benytter elektronisk ekko for å varsle brukeren om hindringer i veien, både på bakkeplan i høyden, og gir derved den sysnhemmede en mye større bevegelsesfrihet når han beveger seg utendørs.
 
Inspirert av flaggermus
Det hele startet som et samarbeid mellom forskere ved Leeds University i Nord-England. Direktør og zoolog Dean Waters i Sound Foresight forteller: Vi ble inspirert av måten flaggermus navigerer på i mørket. De benytter seg av en form for ekkolokalisering ved at de sender ut ultrasoniske lydbølger og leser ekkoene slik at de kan styre unna objekter i det området der de beveger seg.

Lydbølger omdannes til vibrasjoner 
– Problemet er ikke å sende ut lydbølger og lese dem elektronisk, men vanskeligheten ligger i å gi informasjonen en slik form at mennesker kan gjøre seg nytte av den uten for mange anstrengelser. Vi løste problemet ved å omforme ekkoene fra omgivelsene til vibrasjoner i håndtaket i stokken sier Waters.

UltraCane har i utviklingsperioden stadig blitt forbedret gjennom omfattende tester av synshemmede over hele verden. En av de første som testet stokken, Rob Gray, uttalte følgende: – Det er en utrolig oppfinnelse. Signalene kommer rett i hendene mine, og det føles som en normal reaksjon. Oppfinnelsen er en stor fordel for kona mi også. Nå trenger hun ikke å følge meg overalt, og hun føler seg tryggere når jeg er ute alene med min UltraCane.

Administrerende direktør i Sound Foresight, Jane Fowler innrømmer at prosjektet har vært et maraton, men etter seks års arbeid er hun sikker på at dette hjelpemiddelet er så bra som det kan være, og hun takker alle de synshemmede verden over som har vært med på å prøve ut produktet.

180 millioner synshemmede
Man regner med at det totalt er ca. 180 millioner synshemmede i verden. Når disse skal bevege seg utendørs, bruker mange en stokk laget av grafitt som de føler seg frem med.

Den britiske organisasjonen Royal National Institute of the Blind (RNIB) anslår at tre av fire blinde eller synshemmede i arbeidsdyktig alder er ute av arbeidslivet delvis fordi de ikke har mulighet til å komme seg til arbeidsplassen ved egen hjelp.

Organisasjonen mener at hjelpemidler som øker mobiliteten for disse menneskene, slik som UltraCane, vil gjøre det letter for mange av disse å komme i arbeid.
Les mer på: www.ultracane.com

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no