02.09.2004
Riktig emballering er god ressursutnyttelse og god miljøpolitikk:
Mat forurenser mye mer enn emballasje – den gjenvinnes i økende grad:
En gjennomsnittsfamilie består av 2,3 personer. I 1960 var det i gjennomsnitt 3,3 personer i hver husholdning i følge Statistisk sentralbyrå (SSB). Enpersonshusholdningene utgjør 38 prosent av husholdningene – en økning fra 34 prosent i 1990.
Oslo har 1,9 personer per husholdning. Over en firedel av befolkningen bor alene, og vel halvparten av alle husholdninger i Oslo består av én person. Men det er store variasjoner:
Store husholdninger finner vi særlig på Sørlandet og Vestlandet. Nord-Norge og Hedmark har mange små.
– Den demografiske utviklingen peker mot stadig flere enpersonshusholdninger. Dagligvaretilbudet avspeiler denne utviklingen. Næringsmiddelindustrien utvikler passende mat- og husholdningsprodukter for blant annet å unngå at mat må kastes. Det er nemlig mye mer forurensende enn selve emballasjen, sier lederen for Næringslivets Emballasjeoptimeringskomité (NOK), NHO-direktør Helge Fredriksen.
– Produksjon av 1 liter melk er en 10 ganger større miljøbelastning enn produksjon av selve kartongen, derfor er det viktig at melken blir brukt, og at ingenting går til spille, sier NOKs sekretær, undervisningsleder Yngve Krokann i Den Norske Emballasjeforening.
Rådgiver i TINE Bjørn Brennskag sier at emballasjeforbruket i kilo har vært svakt økende de siste årene, men i forhold til omsetning er det ganske konstant. TINE legger særlig stor vekt på at all emballasje som benyttes, skal kunne innsamles og gjenvinnes gjennom de retur- og gjenvinningsordningene som eksisterer i Norge i dag.
– Av miljøhensyn er det viktig å ha pakninger tilpasset alle forbrukergrupper slik at maten ikke må kastes. Kasting av mat har en vesentlig større negativ effekt på miljøet enn et noe økende emballasjeforbruk, sier Brennskag.
– Vi må ikke glemme at mer enn 75 prosent av alt emballasje gjenvinnes, understreker Fredriksen, som legger til at det utvikles og benyttes optimerte emballasjeløsninger med minst mulig bruk av jomfruelige materialer og stadig høyere gjenvinningsgrad.
Oslo har 1,9 personer per husholdning. Over en firedel av befolkningen bor alene, og vel halvparten av alle husholdninger i Oslo består av én person. Men det er store variasjoner:
Store husholdninger finner vi særlig på Sørlandet og Vestlandet. Nord-Norge og Hedmark har mange små.
– Den demografiske utviklingen peker mot stadig flere enpersonshusholdninger. Dagligvaretilbudet avspeiler denne utviklingen. Næringsmiddelindustrien utvikler passende mat- og husholdningsprodukter for blant annet å unngå at mat må kastes. Det er nemlig mye mer forurensende enn selve emballasjen, sier lederen for Næringslivets Emballasjeoptimeringskomité (NOK), NHO-direktør Helge Fredriksen.
– Produksjon av 1 liter melk er en 10 ganger større miljøbelastning enn produksjon av selve kartongen, derfor er det viktig at melken blir brukt, og at ingenting går til spille, sier NOKs sekretær, undervisningsleder Yngve Krokann i Den Norske Emballasjeforening.
Rådgiver i TINE Bjørn Brennskag sier at emballasjeforbruket i kilo har vært svakt økende de siste årene, men i forhold til omsetning er det ganske konstant. TINE legger særlig stor vekt på at all emballasje som benyttes, skal kunne innsamles og gjenvinnes gjennom de retur- og gjenvinningsordningene som eksisterer i Norge i dag.
– Av miljøhensyn er det viktig å ha pakninger tilpasset alle forbrukergrupper slik at maten ikke må kastes. Kasting av mat har en vesentlig større negativ effekt på miljøet enn et noe økende emballasjeforbruk, sier Brennskag.
– Vi må ikke glemme at mer enn 75 prosent av alt emballasje gjenvinnes, understreker Fredriksen, som legger til at det utvikles og benyttes optimerte emballasjeløsninger med minst mulig bruk av jomfruelige materialer og stadig høyere gjenvinningsgrad.