Meny
04.10.2013

Også død fisk trenger tumleplass

Føler du deg lurt av mye emballasje og lite innhold? Det har du ikke alltid grunn til.

Det er flere årsaker til at fersk sjømat bør ha godt med plass i emballasjen. Helst skal det være tre ganger så mye tomrom som fisk.

– Mange synes det er for mye emballasje rundt maten, fordi de ikke vet at både emballasje og det som ser ut som luft, har viktige funksjoner, sier seniorforsker Marit Kvalvåg Pettersen i matforskningsinstituttet Nofima.

Hun har forsket på emballering av sjømat i flere år.

– Fersk fisk bør ha godt med gassblandinger som sikrer bedre holdbarhet. Ut fra miljø- og energihensyn er det bedre med større emballasje enn at bedervet mat må kastes, sier Kvalvåg Pettersen.

Mindre svinn
– Mange forbrukere tror de blir lurt, enten de kjøper en chipspose som virker blåst opp med luft eller ferskvarer i pakninger som er mye større enn produktene. I chipsposene er det også gassblandinger, som gjør at snacksen ikke smuldrer opp under transport, sier direktør Kari Bunes i Den norske emballasjeforening.

Hun anbefaler likevel at man alltid leser på pakningen hvor mye produkt den inneholder, så man ikke føler seg lurt av stor emballasje med lite spiselig innhold.

Dårlig emballering er faktisk mer skadelig for miljøet, fordi det fører til mer svinn av verdifulle råvarer. I dag går innholdet i hver fjerde handlepose vi tar hjem fra matbutikken i søpla.

– Produsentene jobber kontinuerlig med forbedringer for at emballasjen skal gi best mulig kvalitet og holdbarhet til produktet, og minst mulig matsvinn, sier Kari Bunes.

Nye pakkemetoder
Nå er det blitt vanlig med porsjonspakninger av alle typer fersk mat, ikke minst sjømat.

– Tidligere gikk man gjerne i fiskedisken og kjøpte en hel fisk, men da var folk mye mer opptatt av å spise opp alt, også restemat, sier Marit Kvalvåg Pettersen.

CO2, karbondioksid, er den viktigste gassen som brukes i pakking av sjømat. Gassen gir økt holdbarhet og hindrer vekst av en del bakterier, noe som er svært viktig for lettbedervelige matvarer.

Forskning har nå resultert i en helt ny type emballasje som gir enda lengre holdbarhet. Fisken legges på en pute som utvikler CO2-gass. Puten utvikler gass etter at forseglingene er satt, slik at pakningen får tilført CO2-gass.

– Denne emballasjen kan holde laksen fersk i hele 20 dager ved lagring ved lav temperatur.  Det er en betydelig endring i forhold til før i tiden da man ofte måtte spise sjømat kort tid etter det var kjøpt. Så nå kan matsvinnet reduseres ytterligere, sier Marit Kvalvåg Pettersen i Nofima.

Den nye pakkemetoden gjør at gassvolumet, tomrommet rundt produktet, kan reduseres betydelig. Det vil i sin tur redusere kostnadene til pakking, emballasje og ikke minst transport.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no