18.04.2004
Tomt for egg til påske
Det er stor fare for at butikkene blir utsolgt for egg til påske. Årsaken er EU-regler som reduserer holdbarhetsdatoen på norske egg.
EU krever at holdbarhetsdatoen på norske egg reduseres fra 45 til 28 dager. Det betyr at eggprodusentene og butikkene ikke får lagret nok egg til å dekke etterspørselen, som er rekordstor i påsken.
Vi synes det er svært vanskelig, fordi vi får tomme egghyller til påske, sier sekretær Bjørn Ole Juul-Larsen i Fjørfebransjens Landsforening til nyhetsbyrået Newswire.
Han kan ikke si noe sikkert om når butikkene blir tomme for egg, annet enn at det kan bli tidlig dersom folk begynner å hamstre allerede nå.
Fjørfebransjens Landsforening håper på dispensasjon fra EU-reglene og leverte i forrige uke en søknad. Til jul i fjor var situasjonen den samme, og helseminister Dagfinn Høybråten innvilget da dispensasjon.
Bransjen håper nå på en tilsvarende avgjørelse, men er forberedt på å måtte anke vedtaket. EU har nemlig sagt klart ifra om at de forventer at reglene blir fulgt i år.
Urimelige regler
I de siste par årene har det vært knapphet på egg rundt jul og påske. Forbruket har økt mer enn kapasiteten. Selv om hønene får leve lenger, og slaktingen foregår etter de store høytidene, vil det fortsatt være knapphet på egg, sier daglig leder Åse Kringlebotn i Opplysningskontorer for egg og hvitt kjøtt.
Bransjen mener alternativene er import av egg og dermed økt fare for salmonella eller overproduksjon og dyrere egg her hjemme. Kringlebotn oppfordrer heller forbrukerne til å ta holdbarhetsstemplingen med en klype salt. Norske egg er holdbare i lang tid utover stemplingsdatoen, så lenge de er lagret i kjøleskap.
EU-reglene tar hensyn til dårligere kjøling i varmere EU-land og stor fare for salmonellabakterier. Regelverket slår svært urimelig ut i Norge, siden norske egg har høy kvalitet og får god behandling under transport og lagring. Norge er det eneste landet der ingen noensinne har fått salmonella av å spise egg, sier Kringlebotn.
21 millioner påskeegg
Ifølge Fjørfebransjens Landsforening har bransjen iverksatt en rekke tiltak for å dekke eggforbruket til jul og påske. Vi slakter færre høner ukene før høytidene, henter inn eggene oftere og øker importen fra Sverige og Finland, sier Bjørn-Ole Juul-Larsen.
Bransjen frykter likevel at forbrukerne vil møte tomme butikkhyller. I løpet av de fem påskedagene spiser vi 21 millioner egg her i Norge. Det er en dobling av vårt normale forbruk.
Vi synes det er svært vanskelig, fordi vi får tomme egghyller til påske, sier sekretær Bjørn Ole Juul-Larsen i Fjørfebransjens Landsforening til nyhetsbyrået Newswire.
Han kan ikke si noe sikkert om når butikkene blir tomme for egg, annet enn at det kan bli tidlig dersom folk begynner å hamstre allerede nå.
Fjørfebransjens Landsforening håper på dispensasjon fra EU-reglene og leverte i forrige uke en søknad. Til jul i fjor var situasjonen den samme, og helseminister Dagfinn Høybråten innvilget da dispensasjon.
Bransjen håper nå på en tilsvarende avgjørelse, men er forberedt på å måtte anke vedtaket. EU har nemlig sagt klart ifra om at de forventer at reglene blir fulgt i år.
Urimelige regler
I de siste par årene har det vært knapphet på egg rundt jul og påske. Forbruket har økt mer enn kapasiteten. Selv om hønene får leve lenger, og slaktingen foregår etter de store høytidene, vil det fortsatt være knapphet på egg, sier daglig leder Åse Kringlebotn i Opplysningskontorer for egg og hvitt kjøtt.
Bransjen mener alternativene er import av egg og dermed økt fare for salmonella eller overproduksjon og dyrere egg her hjemme. Kringlebotn oppfordrer heller forbrukerne til å ta holdbarhetsstemplingen med en klype salt. Norske egg er holdbare i lang tid utover stemplingsdatoen, så lenge de er lagret i kjøleskap.
EU-reglene tar hensyn til dårligere kjøling i varmere EU-land og stor fare for salmonellabakterier. Regelverket slår svært urimelig ut i Norge, siden norske egg har høy kvalitet og får god behandling under transport og lagring. Norge er det eneste landet der ingen noensinne har fått salmonella av å spise egg, sier Kringlebotn.
21 millioner påskeegg
Ifølge Fjørfebransjens Landsforening har bransjen iverksatt en rekke tiltak for å dekke eggforbruket til jul og påske. Vi slakter færre høner ukene før høytidene, henter inn eggene oftere og øker importen fra Sverige og Finland, sier Bjørn-Ole Juul-Larsen.
Bransjen frykter likevel at forbrukerne vil møte tomme butikkhyller. I løpet av de fem påskedagene spiser vi 21 millioner egg her i Norge. Det er en dobling av vårt normale forbruk.