Nye konstruktionsmaterialer bryter kuldebroer
Dette tallet kunne reduseres vesentlig hvis produsenterne utnyttet materialer som plastkompositt bedre. Det mener professor i bygningsenergi, Svend Svendsen fra Danmarks Tekniske Universitet, DTU.
Plastkompositt har store potensielle muligheter. Materialet er isolerende, sterkt og holdbart og kan brukes i en ramme- og karmkonstruktion, enten alene eller i kombinasjon med tre, aluminium og PVC.
Derved kan man med nokså enkle midler opnå en reduksjon av varmetapet på 20 % eller mer i noen av profilerne, sier Svend Svendsen, som henviser til nærmere oplysninger i instituttets publikasjoner. Utviklingen vil antakelig bli forsterket av det nye bygningsreglement, som stiller skjerpede krav til energiforbruket i nybygg fra 2005.
Produsentene av vinduer og dører kan fortsatt bruke det materialet, de foretrekker på grunn af utsende eller vedlikehold, men kombinere det med plastkompositt for å bryte kuldebroer.
For eksempel aluminium ut mot gata, tre inn mot stua og plastkompositt i midten. Ved å velge en smalere karm vil man både kunne redusere varmetapet og øke mengden av sollys og dermed forbedre energibalansen, sier Svend Svendsen.
Hos den danske virksomheten Fiberline Composites, som er en af verdens ledendende produsenter av profiler i plastkompositt, oplever man en stigende interesse.
Plastkompositt kombinerer den styrken og holdbarheten vi kjenner fra aluminium og stål, med en høy isolasjonsevne. Derfor kan det med fordel brukes som både bærende materiale og isolasjonsmateriale i bl.a. vinduesrammer, dørterskler og fasader, sier ingeniør Peter Kidmose fra Fiberline.
Nye muligheder for arkitekten
Plastkomposittens potensiale er langt fra utnyttet ennå, mener Peter Kidmose. Vi mærker nå stor interesse fra arkitekter, som ønsker nye designmuligheter.
De vil gjerne arbeide med lys og rom og ønsker en smalere ramme- og karmkonstruksjon for å få mer lys inn i rommet og generelt et mer lyst og lett uttryk.
Det tar som regel lang tid før nye materialer slår igennem, mener han. Men voksende krav til miljø, energisparing og bygningens holdbarhet betyr at materialet bli brukt i stadig større grad i de kommende år.