Ormen Lange – Nordsjøens neste gigantprosjekt
Undervannsutbygging
Gassen fra Ormen Lange skal utvinnes fra undervannsanlegg og ikke fra oljeplattformer. Gassen fra brønnen skal ilandføres i Nyhamna i Midt-Norge i to 120 km lange rør.
Der blir gassen prossert. Den ferdige gassen blir så eksportert i en nesten 1200 kilometers rørledning til Easington i Storbritannia. Ledningen blir verdens lengste undersjøiske rørledning.Utbyggingen byr på store tekniske utfordringer.
Ormen Lange-fletet ligger i Storeggas rasgrop, som er et av verdens største undersjøiske ras med svært ujevn sjøbunn. Havdypet er 800–1000 meter og i tillegg er det sterke strømmer og kaldt vann der utbyggingen skal skje.
Undervannsanlegget for Ormen lange omfatter to brønnrammer med manifolder, åtte ventiltresystemer, kontrollsystem, overhalingssystem, inntrekkingsverktøy og endetermineringer og T-koblingsstykker for 30-tommers gassrørledninger.
Norsk Hydro operatør
Norsk Hydro er operatør for Ormen Lange i utbyggingsfasen, som omfatter feltutbyggingen, gassprosesseringsanlegget og eksportrørledningsprosjektet. Shell er operatør for Ormen Lange-feltet og landanlegget i produksjonsfasen, mens Gassco er operatør for eksportrørledningen i driftsfasen.
Norsk Hydro har tildelt en kontrakt til en verdi av en milliard kroner til FMC Kongsberg Subsea AS for prosjektering, innkjøp, sammenstilling og testing av undervannsanlegget, samt opsjoner for ytterligere utstyr.
Norsk Hydro har også inngått en separat avtale med FMC Kongsberg Subsea om service, vedlikehold og assistanse i forbindelse med installasjon samt leie av ulike verktøy for overhaling og inntrekking på Ormen Lange-feltet. Det skal totalt investeres 66 milliarder kroner for å sikre at gassen strømmer fra feltet til