Dyrker ny supergrønnsak
Stilken har en søtere smak, og kan gjerne spises rå, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Brokkolini går også under navnet aspargesbrokkoli, fordi smaken på stilken kan minne litt om asparges.
Grønnsaken kan kokes lett i to minutter og serveres til kjøtt og fisk. Den kan bakes i omeletter og paier, brukes i supper og fritert i tempura.
– Den er så mild og søtlig i smaken at den til og med kan brukes i smoothies sammen med bær, eller som en snacks servert rå, sier Britt Kåsin.
Vant pris
Brokkolini er en ny grønnsak som vant innovasjonsprisen ved Europas største frukt- og grøntmesse Fruit Logistica i 2010.
Da bestemte to norske produsenter seg for å satse på brokkolini.
I sommer produseres grønnsaken ved Gilhus Gartneri i Lier og Wiig Gartneri på Klepp.
– Smaken og utseendet på denne nye stilkbrokkolien var akkurat slik jeg ønsket.
Jeg bestemte meg for å satse på den etter grønnsakmessen i Berlin og sådde de første plantene i fjor, sier Kirsten Ravnsborg Justad ved Gilhus Gartneri.
Utseendemessig skiller brokkolinien seg fra vanlig brokkoli.
– Den har ikke noe stort hode, den ser flott ut på tallerkenen, og det er stilken som er best å spise, sier Kåre Wiig.
Prøveproduksjon
Begge gartnerne har stor tro på at grønnsaken vil få innpass på norske middagsbord. Men den må bli kjent blant folk og bli tilgjengelig i butikkene.
– Om tre til fem år håper vi brokkolini er en grønnsak nordmenn er fortrolige med. Begge dyrkerne har lang erfaring med grønnsakproduksjon, og vi synes det er flott at noen tør å satse på nye, gode og sunne grønnsaker, sier Britt Kåsin.
Wiig Gartneri på Klepp på Jæren, landets største gartneri, kommer i år til å sende ut 50 000 pakninger på 180 gram brokkolini til butikkene.
I tillegg er brokkolini i ferd med å få innpass på restaurantene.
Kilde: Newswire