Selger rekordmange kaffebønner
Det er nesten komisk at enkelte norske serveringssteder fremdeles fremhever italienskbrent kaffe som et kvalitetsmessig fortrinn, sier kaffeekspert.
Tall innhentet fra de største kaffehusene i Norge, viser at stadig flere nordmenn velger å kverne sin egen kaffe.
Leverandørene opplever i år en rekordøkning i salget av hele kaffebønner.
_
Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon tror det er flere grunner til salgsveksten av hele kaffebønner i dagligvarehandelen.
Hun trekker fram kvalitetsbevisste og kunnskapsrike nordmenn som den aller viktigste ingrediensen.
– Vi opplever en todelt etterspørsel. På den ene siden øker salget av kapselmaskiner som raskt produserer grei kaffe, mens vi i den andre enden ser at mange nordmenn ønsker å kverne og lage kaffen selv.
Kaffe er blitt en kunst også i hjemmet, og stadig flere er opptatt av å få fram gode smaker og kjenne på nyansene fra ulike land og regioner.
Derfor velger fortsatt mange svart kaffe, sier hun.
Tall fra elektronikkjeden Elkjøp bekrefter trenden. – Salgstallene våre viser at flere nordmenn har fått øynene opp for at en skikkelig god kopp kaffe kommer fra nykvernede kaffebønner.
Vi har 130 prosent vekst i antall solgte kaffekverner i forhold til i fjor, sier kommunikasjonssjef Åshild Indershøvde i Elkjøp.
Romantiserer utenlandsk kaffe
Lynes mener at mange nordmenn har en tendens til å romantisere kaffe fra utlandet.
– Det dyrkes ikke kaffe verken i Italia eller Norge.
Det handler derfor om hvor gode råvarene er og hvordan kaffen er brent. Er den brent i Norge, er den sannsynligvis også ferskere.
I Norge har vi generelt en lysere brent kaffe som holder høy kvalitet, sier hun og forklarer at jo lysere kaffen er brent, desto vanskeligere er det å kamuflere dårlig kaffe.
Lynes understreker at ikke all mørkbrent kaffe er dårlig, men at mye smaker bare brent.
– Jo mer du brenner kaffen, desto mer smak og aroma forsvinner.
Derfor er det komisk at enkelte ønsker å importere og servere kaffe som er brent i utlandet, og fremhever dette som noe eksklusivt. Det er bare tull, sier hun.
Sammenligner kapsler med pappvin
Hun mener det økende antall kapselmaskiner er en trend som reflekterer et behov i markedet.
Likevel er hun sikker på at disse maskinene ikke kommer til å erstatte tradisjonell tilberedning.
– Kaffeutvalget i Norge har aldri vært større og mangfold er bra.
Imidlertid tror jeg det blir som når pappvin kom til landet; Den tilfredsstiller et behov, men erstatter ikke gode flasker, sier kaffeeksperten.
Lynes mener begrepet ”sur trakterkaffe” skyldes dårlig renhold og mangel på kunnskap. – Som med de fleste andre maskiner må også kaffetrakteren rengjøres dersom den skal fungere optimalt.
Bruk en godkjent trakter, benytt kafferens og mål opp riktig mengde med god og fersk kaffe.
Kaffe er best nytraktet, og dersom en kanne har stått en halv dag, er det ikke rart den smaker surt og beskt, sier hun.