Meny
20.10.2003

Bygg høyhus i tre

Trevarebransjen vil ha høyhus i tre i byen. Brannfaren er over, mener de. I Finland og Sverige bygges høyhus i tre, så hvorfor skulle ikke vi?
Med dagens teknologi er det mulig å bygge blokker opp mot 13 etasjer, sier Aasmund Bunkholt i TreFokus.  På byggevaremessen Bygg Reis Deg på Lillestrøm i slutten av september var det mye fokus på treets egnethet som byggemateriale.

Trevarebransjen var på offensiven, sterkt representert som utstillere, og med flere seminarer som presenterte ny forskning. Bolighus i mange etasjer var et av temaene som det ble lagt vekt på. 

Brannskrekk  Skrekken for å bygge med tre i bykjerner henger mye sammen med de mange bybrannene opp gjennom historien. Bunkholt mener dette er gammeldags tenkning og at tekniske løsninger, brannimpregnert tre og utviklingen av massivtre har redusert brannfaren drastisk.

Han får støtte av eksperten: - Massivtre er planker eller bjelker som sammenføyes ved spikring eller liming. Produktet har meget gode branntekniske egenskaper. Det brenner sakte og forutsigbart fordi det har stor masse i forhold til flate, sier Harald Landrø.

Han er daglig leder ved Tresenteret ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), der det blir forsket på branntekniske egenskaper. Landrø mener at bruken av massivtre står foran et gjennombrudd.

Konstruksjoner som før var forbeholdt stål og betong, som broer, høyhus og kraftledningsmaster, kan nå bygges i tre.  Miljøhensyn  Aasmund Bunkholt trekker blant annet frem miljøfaktoren som viktig for prioriteringen av tre som materiale. -

Fremstillingen av trevirke slipper ut relativt lite CO2 i naturen. Samtidig "spiser" jo trærne den samme gassen. Vi snakker altså om et nullspill her, og det er det ingen andre materialer som driver med, sier Bunkholt. 

I tillegg viser erfaringene fra byggefirmaene vi har kontakt med, at i valget mellom å bo i tre eller betong, så foretrekker folk tre. Dette har med følelser og estetikk å gjøre.   

Etatsdirektør Ellen S. de Vibe i Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune sier det ikke lenger er noe formelt i veien for å bygge høyhus i tre. Murtvangen er borte, men gjeldene krav til sikkerhet må være tilfredsstilt.

Hun spiller ballen tilbake til byggebransjen: - Tre vil jo ikke være en standardløsning, derfor vil dokumentasjonsansvaret ligge hos den som skal gjennomføre dette. Vi vil vurdere dette hvis det skulle bli aktuelt, sier de Vibe.
« Tilbake

 CMS by Makeweb.no