Meny
12.12.2007

Headhunter på videregående

Videregående skole er den nye arenaen for rekruttering av arbeidskraft, også for bedrifter som trenger fagfolk med flerårig høyere utdanning.
Kampen om arbeidskraften blir stadig tøffere, og norske bedrifter må gjøre seg lekre for stadig yngre folk.
  
– Flere av våre ansatte har doktorgrad i bioteknologi, men vi forsøker å vekke interessen for det vi holder på med allerede blant elever i videregående skole, sier Geir Morland i høyteknologibedriften NorChip i Hurum.
  
NorChip utvikler avansert medisinsk testutstyr for blant annet livmorhalskreft og er ledende i verden på slik teknologi.
  
– For oss er det kjempeviktig å skape interesse for biologi og realfag. Derfor har vi inngått et samarbeid som gjør at elever allerede på videregående får praksis på vårt laboratorium, sier Morland.

Tenker langsiktig
Røyken videregående skole har 700 elever innenfor yrkesfaglige og studieforberedende utdanningsprogram.

Skolen har et samarbeid med 20–30 lokale bedrifter om praksis, først og fremst for elever på de yrkesfaglige utdanningsprogrammene.
  
– Arbeidsgivere tilbyr ofte en lærlingkontrakt etter en praksisperiode i andre året på videregående skole, sier assisterende rektor Ellen Watkinson.
  
Men for elever med studiespesialisering innenfor biologi, er situasjonen en annen. Det er de som får tilbud om praksis hos NorChip.
  
– NorChip får ingen umiddelbar rekruttering av en slik utplassering, siden elevene først må fullføre videregående og så studere i fem–seks år før de kan søke denne typen arbeid.

For det er stor forskjell på tidsperspektivet for en potensiell tømrerlærling og en forsker innenfor bioteknologi.
  
Watkinson sier det er viktig for videregående skoler å ha kontakter mot næringslivet, ikke minst innenfor realfagene.
  
– NorChip har en viktig rolle i samfunnet med sin forskning, som kommer kvinner over hele verden til gode. Det er prisverdig at de er gir våre elever en så unik laboratoriepraksis, sier Watkinson.
  
I fjor var 30 elever i praksis ved NorChip, og før jul starter neste gruppe opp.

Utdanner egne
Undervisningsleder Ari Børde Krøyer mener at bedrifter som legger til rette for en slik praksis, skaper et viktig grunnlag for senere rekruttering.
  
– Muligheten for jobb på et internasjonalt område i en liten lokal bedrift er en utrolig spennende kombinasjon, sier Krøyer.
  
NorChip har vært nødt til å utdanne egne fagfolk og forskere etter at de startet opp på slutten av 1990-tallet. I dag har seks av de 25 ansatte doktorgrad innenfor biologi og bioteknologi.
  
– For oss er det viktig å få vist frem hva vi gjør for ungdom så tidlig som mulig, så får vi håpe at noen satser på realfag og får jobb hos oss. Det finnes flere spennende jobbmuligheter enn de fleste ungdommer er klar over, sier Geir Morland i NorChip.
  
Utdanningsdepartementet planlegger nå en kommunikasjonskampanje for å øke interessen for realfag.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no