Meny
17.08.2007

Norskutviklet teknologi påviser kreft tidligere

En norsk test som avdekker forstadiene til livmorhalskreft, er nå tatt i bruk i mange europeiske land. Testen vil redde tusenvis av liv, mener produsenten.
Ved hjelp av norskutviklet teknologi kan ni av ti tilfeller av unormal cellevekst avdekkes på et så tidlig stadium at sykdommen ikke får utvikle seg til livmorhalskreft.
  
Teknologien er utviklet av den norske bedriften NorChip, som tidligere i år solgte distribusjonsrettighetene til det store franske konsernet bioMérieux, som er spesialist på diagnostisering av sykdommer.
  
Nå er testen tilgjengelig for allmennleger og kvinner i land som Frankrike, Spania, Nederland, Belgia og Sveits. Testen vil redde tusenvis av liv, sier en glad administrerende direktør Geir Morland i NorChip.

Enkel behandling
De dystre fakta viser at hver tredje kvinne som utvikler limorhalskreft, dør av sykdommen. Det betyr at det i Norge er rundt 80 kvinner som dør av livmorhalskreft i året.
  
Det kan vi forhåpentlig unngå om noen år. Teknologien er avansert, men den er enkel i bruk, og ikke spesielt kostbar, sier Morland.
  
Det er etter sex kvinner kan utvikle livmorhalskreft. Selve viruset, HPV er ikke farlig for de fleste kvinner. Men hos noen kan viruset føre til unormale celleendringer.
  
Når sykdommen oppdages på forstadiet, er behandlingen svært enkel. De unormale cellene fjernes, og pasienten er sykdomsfri.

Prisvinner
Lisensavtalen med bioMèrieux vil føre til at den norske testen i løpet av året blir tilgjengelig over store deler av verden. Selskapet har kjøpt rettighetene til 150 land.
  
Denne molekylære diagnostiske testen er et sterkt supplement i måten vi kan avdekke forstadiene til kreft på. Teknologien er ledende i verden, sier administrerende direktør Stéphane Bancel i bioMérieux.
  
Ifølge Geir Morland skyldes dette at den nye testen er mye mer nøyaktig enn testmetodene som i dag er allment tilgjengelige i Norge.
  
De tidligere testene fanget opp langt flere enn dem som reelt er i faresonen, og uroer derfor mange kvinner unødvendig.
  
NorChip har fått støtte fra Innovasjon Norge til forskningen, og bedriften samarbeider med Høgskolen i Vestfold om å utdanne fagfolk innenfor området. Testen har vunnet flere priser, blant annet Reodorprisen i 2003.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no