Meny
19.04.2007

Ventilasjonssystem i betongbjelkelag minsker energiforbruket

Klimasystemforetaket TermoDeck har tatt patent på et klimasystem som aktivt samspiller med bygningsstrukturen.
Teknologien utnytter lagringseffekten som oppstår i betongbjelkelaget, når hulrommene i disse brukes som ventilasjonskanaler.

Det fører blant annet til at temperaturreguleringen og ventilasjonen kan gjennomføres med luftbehandlingsaggregat av mindre størrelse.

Teknikken kan redusere kostnader og holder energiforbruket nede.

Å integrere luftbehandlingssystemet med betongbjelkelaget har vist seg å være et energieffektivt og kostnadsbesparende alternativ til konvensjonelle luftbehandlingsanlegg.

Varmelagring i betong
Luften som kommer inn, ledes gjennom kanalene i bygningens betongbjelkelag og deretter inn i lokalene. Det innebærer at luften både blir trekkfri og lydløs. Den overskuddsvarmen som på dagtid genereres fra kroppsvarmen, lamper, datamaskiner, sol osv. absorberes effektiv at den svale betongen.

Om natten sirkulerer den nedkjølte luften i bygget og fører bort den lagrede varmen. Temperaturen reguleres ved hjelp av konvensjonelle luftbehandlingsaggregater. Med TermoDeck-prinsippet kan mindre aggregater brukes, da disse også utnyttes om natten.

Det fører til at energiforbruket, og derved også driftskostnadene, kan reduseres med 30–50 % sammenlignet med tradisjonelle installasjoner, ifølge selskapet.
  
I mange land kan man bruke den svale natteluften som eneste kjølemetode for å bevare en behagelig temperatur om dagen, og man slipper da kjøleinstallasjoner fullstendig. Det svale bjelkelaget kjøler om dagen ned både den varme uteluften og luften i rommet.

Lagringseffekt
I juli 2005 ble det gjennomført en test i Saudi-Arabia, i en bygning der teknikken ble brukt. Kjøleanlegget var helt avstengt i fire timer på den varmeste tiden på døgnet uten at de som var i bygningen, merket noe til det.
  
At noe slikt er mulig, kommer av den lagringseffekten som oppstår i betongbjelkelaget, noe som fører til at den ønskede temperaturen i rommet stiger ytterst lite, ikke mer enn 2–3 grader.

Med vårt prinsipp kan opp til 90 % av effektbehovet reduseres i 2–5 timer på tiden med høyest belastning sammenlignet med tradisjonelle luftkondisjoneringssystemer.

Det fører til og med til reduserte investeringer i kraftverk som bare brukes til å ta toppene på strømnettet, sier Alexander Engström, markedsansvarlig i TermoDeck International Ltd.    

Mindre belastning på strømnettet
Med et system som installeres etter TermoDeck-prinsippet kjøres luftbehandlingssystemet på sparsom effekt selv på den mest lavintensive og billige tiden på døgnet, det vil si natten.

I tillegg til at dette er kostnadseffektivt, innebærer det også at belastningen på strømnettet blir lavere på dagtid. På denne måten minsker også risikoen for strømavbrudd. Sammenlignet med andre alternativer vil teknikken også bidra mindre til drivhuseffekten.
  
Karbondioksydutslippet kan i de fleste tilfellene reduseres med 30–50 % ettersom strømmen som oftest produseres med fossilt brensel. Ut fra et miljøhensyn er vårt system et bra alternativ, sier Alexander Engstrøm.
  
Teknikken skal kunne kombineres med alle typer av kjøleaggregater og luftbehandlingssystemer og til og med kunne brukes til å varme opp bygninger i land med kjølig klima.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no