Stor etterspørsel etter belysningsarmaturer med bevegelsessensorer
Aldri så godt at det ikke er galt for noe. Nå er vi blitt så flinke til å skru av lyset at vi snubler ned mørke kjellertrapper og skaller i baderomsdører.
Medeier og markedsansvarlig Trym Kjær i Vilan AS merker holdnings- og adferdsendringer hos kundene sine. Salget av innendørs belysningsarmaturer med bevegelsesensorer økte med 451 % fra 2005 til 2006.
Før var det mest enøkargumenter som solgte belysningsarmaturer med av/på-automatikk, og da som oftest såkalte IR-sensorer, det vil si litt trege bevegelsesdetektorer som må stilles inn i brukersoner, og som også påvirkes av volum og vekt til den som er til stede. Katten som stadig tenner naboens utelys, er kjent for mange.
Nå hører Trym stadig oftere at det er ”kjekt å slippe og måtte skru på lyset”. Så tilføyes gjerne en sorgmunter historie om noen som prøvde seg ned den bratte, mørke kjellertrappen med hendene fulle av skittentøykurven eller dykkerutstyr for vinterlagring.
Overnattingsgjester som skaller i badedørkarmer og snubler i gjenglemte leker er også med på anskaffelsen av belysning som tenker selv.
– Våre mest avanserte Steinel-armaturer for bruk i trapper, baderom, boder, korridorer, kjellerganger, oppganger osv. tenner lyset lynraskt ved hjelp av en innebygd flaggermusradar.
Du skal så vidt bevege dørhandtaket, så merkes bevegelsen av en hitech HF-sensor skjult inne i armaturen, og det blir lys. Øyeblikkelig. Før du har rukket å snuble i en mørklagt terskel.
Og etter baderomsbesøket finner du sengen trygt, før lyset slåes av like automatisk. Lettvint, komfortabelt og sikkert. Manuelle lysbrytere er definitivt på vei ut, sier Trym Kjær.
– At du sparer 80–90 % av strømkostnadene, er jo også et godt argument. I hvert fall vil alle dem som for enkelhets skyld lar lyset brenne i kjellerganger, boder og bad få slike enøkgevinster.
Mange av kundene våre vil hevde at dette er en bonus i tillegg til komfort- og sikkerhetsgevinsten. Men uansett bidrar anskaffelsen til reduksjonen av CO2-utslipp. Selv om jeg ikke tror dette er noe argument for de mange som nå kontakter oss.
Interesserte kan i første omgang besøke oss på www.vilan.no. Der ligger også et enkelt enøk-beregningsprogram. Mest for driftspersonell i borettslag og lignende. Tenk på energisparemulighetene i trappeoppganger og fellesarealer i kjeller og på loft, avslutter Trym Kjær.