Meny
05.02.2007

Snart blir det Smart vareflyt

Nærings- og handelsdepartementet og Norges forskningsråd delte like før jul ut 55 millioner kroner i støtte til 26 forskningsprosjektet gjennom Brukerstyrt innovasjonsarena (BIA).

Et av prosjektene som er prioritet i BIA, er ”Smart vareflyt” der norsk dagligvarebransje ønsker å skaffe seg bedre kontroll av matvarer som skal ut til forbrukeren.

 

Vi vil legge til rette for fremtidens næringsliv i dag, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

 
Regjeringen vil aktivt bidra til å legge til rette for at de bedriftene som allerede er gode, skal bli enda bedre.

 

Det nye programmet i Forskningsrådet, BIA, innebærer nettopp at vi støtter opp under de beste forsknings- og utviklingsprosjektene uavhengig av bransje.

  

Programmet støtter FoU-prosjekter som næringslivet prioriterer. Ingen er nærmere enn næringslivet selv til å vite hva det bør forskes på framover for at norske bedrifter skal være konkurransedyktige internasjonalt, sier nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen.

  

BIA er Forskningsrådets største program og er finansiert av Nærings- og handelsdepartementet.

 

Dette er tredje gangen programmet deler ut støtte til norske bedrifter. Via programmet har hele 95 prosjektet fått 227 millioner i støtte siden oppstarten på slutten av 2005.

 

Brukerstyrt forskning handler om å gi forskningsvillige bedrifter i norsk næringsliv en mulighet til å utvikle bedriftenes nyskapende ideer.

  

Et av prosjektene som er prioritert i BIA er ”Smart vareflyt” der norsk dagligvarebransje ønsker å skaffe seg en bedre kontroll av matvarer som skal ut til forbrukeren.

 

Målet er å utvikle intelligent emballasje gjennom å ta i bruk radiofrekvent identifikasjon (RFID).

  

Ved å feste en liten radiobrikke til matvaren skal det bli mulig å kontrollere veien fra råvare til ferdig produkt inklusiv transport og lagring i butikk.

 

Ømfintlige matvarer kan utstyres med temperatur- og tidssensor slik at mottakeren kan sjekke om varene har ligget varmt eller blitt skadet.

  

Prosjektet ledes av bedriften Norplasta AS, men verdikjeden er representert i prosjektet, både produsentbedrifter, logistikkbedrifter, grossister og detaljister i tillegg til kunnskapsleverandørene SINTEF, Østfoldforskning og RFID Innovasjonssenter AS.

 

Kilde: Packnews

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no