Sjømat til verden
Tirsdag 27. februar åpner dørene for konferansen North Atlantic Seafood Week 2007 på Lillestrøm.
Senere i år, nærmere bestemt 24. april, følger Lofot Fishing, og så, 14. august, samles oppdretts-Norge på den tradisjonelle Aqua Nor-messen i Trondheim.
Det blir altså mye fokus rundt sjømat dette året. Og det er ikke så rart. Sjømatnæringen er stor i Norge, og det er ikke noe land i verden som produserer mer laks og ørret enn oss.
Norsk laks eksporteres til 108 nasjoner, og hver eneste dag serveres det hele fem millioner måltider av norsk laks eller ørret et eller annet sted i verden.
Det meste av sjømaten eksporteres til EU-land og Russland.
Når det gjelder markedsandel, har Norge en svært sterk posisjon i Asia og står for 80 prosent av den ferske laksen som selges i Japan og hele 99 prosent av den som selges i Kina!
I de siste årene har produksjonen av laks og ørret blitt fordoblet i Norge, og i 2006 eksporterte vi sjømat for nærmere 36 milliarder kroner, en økning på 11 prosent fra året før.
Det som også er verd å merke seg, er at oppdrettsnæringen i eksportverdi nå er større enn fiskeri i Norge.
Med en avtakende oljeproduksjon og en landbasert industri som kjemper for å overleve er det godt å vite at vi har en sterk og levedyktig oppdrettsnæring som kan gi oss sikre eksportinntekter også i fremtiden.
For når stadig flere mennesker i verden skal leve av stadig knappere ressurser (fisken i verdenshavene inkludert), sier det seg selv at sjømatproduksjon blir viktigere og viktigere både for næringen selv og for konsumentene.
Sannsynligvis har vi bare sett begynnelsen på et nytt, norsk industrieventyr.