CO2 er hovedutslippet til norsk industri
Dette viser en miljøundersøkelse om utslippsrapportering i norske industribedrifter som er utført av Mikon AS.
250 norske industribedrifter svarte på undersøkelsen, som ble gjort via det
nettbaserte undersøkelsesverktøyet Questback.
Bedriftene som deltok i undersøkelsen, fordeler seg relativt jevnt på metallurgisk og kjemisk industri, papirindustri, næringsmiddelindustri og byggevareindustri.
På spørsmål om bedriftene har lavere eller høyere utslipp enn de tildelte kvotene, svarte ni av ti bedrifter at de har lavere utslipp.
Bare 3,6 prosent av bedriftene i undersøkelsen slipper ut mer enn tillatt.
Dette viser tydelig at norske industribedrifter tar sitt miljøansvar på alvor.
Undersøkelsen sier ingenting om dette skyldes økt bevissthet rundt miljøproblematikk, eller om det er på grunn av kostnadene forbundet med å overstige kvotene.
Men uansett årsak bør funnene være et veldig godt signal om at det nasjonale kvote- og rapporteringssystemet fungerer, sier administrerende direktør Geir Jåsund i Mikon AS.
I følge miljøstiftelsen Bellona er ikke funnene overraskende. – Vi er fornøyd med at de fleste norske industribedrifter holder seg innenfor utslippsgrensene, men vi forventer selvfølgelig at ingen bedrifter slipper ut mer enn de har lov til, sier rådgiver Aage
Stangeland i Bellona.
Utslippene fra norsk industri er hovedsaklig gasser. 68 prosent av bedriftene slipper ut karbondioksid (CO2), 60 prosent har utslipp av nitrogenoksid (NOx), og 54 prosent slipper ut svoveldioksid (SO2).
Det er viktig å ha gode rapporterings- og kontrollprosedyrer på klimagasser. Temperaturen er bokstavelig talt høy i diskusjonen om CO2-utslipp, og Norge har en nasjonal utslippstildeling i forbindelse med Kyoto-protokollen.
65 prosent av de spurte svarer også at de forventer strengere krav til utslippsrapportering i fremtiden, noe de med stor sannsynlighet vil få rett i, sier Jåsund.
De fleste industribedrifter har en rekke stoffer som skal registreres og rapporteres. Alt fra klimagasser til miljøgifter, løsemidler, syrer og organisk avfall står på listen over stoffer som
er rapporteringspliktige, og med en slik menyliste trengs det gode systemer og rutiner på rapporteringen, sier Jåsund.