Solkollektor på taket av Norges første Svanemerkede enebolig
I Lommedalen i Bærum fikk miljøvernministeren se de tekniske detaljene som gjør at Mesterhustypen Ninni bruker ca. halvparten så mye energi som et vanlig bolighus.
Tykkere isolasjon (40 cm i loftstak), bedre vindusløsninger (u-verdier på 0,8), vindtetting etter nye prinsipper der vindsperren føres ut og rundt takutstikk, bidrar til at Ninni er en energisparegris.
I tillegg gir de takplasserte, bygningsintegrerte solenergipanelene fra Solanor tappevann til dusj og vasking hele året, med minimalt forbruk av kjøpt strøm.
Panelene er av type plug & play og krever ingen tilkobling til vannbåren gulvvarme, radiatorer eller varmepumper.
Anlegget gir kort og godt soloppvarmet tappevann. I rikelige mengde, selv på våre breddegrader.
Adm. dir. Hans-Christian Francke i Solanor har stor tro på at så vel Svanemerket v/Stiftelsen Miljømerking, som Mesterhus vil oppleve betydelig oppmerksomhet og etterspørsel etter Svanemerkede lavenergiboliger.
Og at mange husbyggere også vil be om solenergiløsningen. Solenergipanelene på bare 7 kvadratmeter vil spare huseieren for mer enn halvparten av strømregningen til varmt forbruksvann, det vil si 2800 kroner pr. år spart.
Dersom slike anlegg ble montert i alle landets boliger, ville energigevinsten på nesten 6 TWh tilsvare ca. ti altakraftverk, og CO2-gevinsten ville være 4 millioner tonn CO2 sammenlignet med energi hentet fra varmekraftverk, sier Francke.
Jeg synes det er mer enn pussig at ordet sol ikke er nevnt eller øremerket i de friske, nye 20 milliarder kronene til Energifondet som Enova skal disponere til miljøvennlig energibruk ifølge vår rød-grønne regjering!
Kanskje de trenger solbriller, avslutter Francke.