Tidsriktig boligbygging i Drammen
Bermingrud Entreprenør AS har skaffet seg en god posisjon i denne nisjen, og de ligger ikke på latsiden, verken når det gjelder bygging eller innføring av tidsregistrering.
17 fagarbeidere er i full sving med bygging av 52 leiligheter på Marienlyst Park i Drammen sentrum.
Noen utfører timearbeid, andre arbeider etter avtalt akkord. Felles for dem alle er at arbeidstid og -sted for hver enkelt er registrert i bedriftens nye tidsregistreringssystem fra Tempus. Etter et forprosjekt over 2,5 måneder ga ledelsen i januar klarsignal til innføring av tidsregistrering.
Innføring av tidsregistrering har gått etter planen, og nå slipper vi å bruke tid på utfylling og kontroll av manuelle timelister, presiserer formann Vidar Gundersen.
Når de ansatt møter på arbeid eller bytter arbeidsoperasjon i løpet av arbeidsdagen, legger de inn ansattnummer og registrerer seg inn på ny oppgave med en mobil strekkodeleser.
Dermed er dataene tilgjengelige i selskapets administrative system så snart leseren synkroniseres med bedriftens Tempusprogram.
Bermingrud har 66 arbeidere i sving på 10–15 ulike byggeplasser, i tillegg til underleverandører og innleid personell.
Med manuelle timelister og påfølgende manuell registrering gikk det tidligere 3–4 uker før dataene var på plass i lønnssystemet. Ledelsen ønsket både å fjerne dette etterslepet og oppnå bedre forutsigbarhet for prosjektene.
Etter drøye to måneders testdrift ved Marienlyst Park så de at systemet svarte til forventningene, og deretter har det blitt implementert etter hvert.
Det er alltid spennende å innføre nye rutiner, og det har vært viktig å kommunisere til de ansatte at dette ikke er et kontrolltiltak, men et tiltak som vil kvalitetssikre lønnsdata og samtidig gi oss bedrer grunnlagsdata for fremtidige beslutninger.
Det var naturlig å testkjøre ved denne byggeplassen, fordi den har nærhet til hovedkontoret vårt, og det er her vi har flest egne ansatte i arbeid, sier personalansvarlig Rannveig Ottersen.
Kvalitetssikring
Hun forteller at første mål er å kvalitetssikre timeverkene, sikre umiddelbar tilgang til dataene og få bedre oversikt over arbeidet som utføres på de ulike byggeplassene.
Erfaringene fra Marienlyst Park tar vi med oss når vi etter tur innfører samme system på de andre byggeplassene.
Samtidig ser vi at endringene vi gjennomfører nå, vil gjøre det lettere å tilpasse bedriften til de nye kravene som myndighetene etter hvert innfører, blant annet med krav til bruk av ID-kort og tilgjengelig dokumentasjon over personene som til enhver tid befinner seg på byggeplassen, sier Ottersen.
Bedre etterkalkyle
Ledelsen i Bermingrud Entreprenør ser at tidsregistreringssystemet etter hvert vil gi mer nøyaktige grunnlagsdata fra prosjektene.
Det betyr at de lettere kan sammenligne tidligere prosjekter med nye og dermed kunne utarbeide grundigere kalkyler.
Vi har store forventninger til at systemet skal hjelpe oss med å se dypere inn i timearbeidene, gi oss bedre grunnlag for kalkyler og samtidig gjøre det enklere for oss å se lønnsomheten på enkeltoperasjoner og enkeltprosesser underveis, avslutter Ottersen.