Meny
11.11.2006

Verdens første tankestyrte kjøretøy

IGEL Kompaniet AS har i samarbeid med det Boston-baserte selskapet Cyberkinetics for første gang vist styring av en rullestol, bare ved hjelp av tankene.

Ved å koble sammen systemene Rolltalk og BrainGate demonstrerte en 53 år gammel dame, nesten 100 % lam av et hjernestammeslag for 9 år siden, at hun kunne kjøre rullestol, kommunisere, skru på TV-en og lyset, bare ved hjelp av tankene.

 

Bakgrunn

IGEL Kompaniet AS står bak hjelpemiddelserien Rolltalk. Rolltalk er en serie høyteknologiske hjelpemidler som gir sterkt funksjonshemmede mulighet for å manøvrere elektrisk rullestol, kommunisere, styre TV, CD osv og surfe på nettet.

 

Utstyret er godkjent av Rikstrygdeverket/NAV, og det er i dag ca. 1000 brukere av systemet i Norge, Sverige og USA. Til nå har brukerne kunnet klare seg med bare én viljestyrt bevegelse for å benytte hjelpemiddelet.

  

Bill Gates uttalte i intervju med TV2: “Rolltalk is a very nice piece of software. I think it is about as good an illustration of the magic of software I have ever seen”. Dette ble sagt i forbindelse med at dr. Knut Julius Moskvil, ved hjelp av Rolltalk, holdt et innlegg før åpningsforedraget til Gates på Microsofts IT Forum ”The Magic of Software” i København for to år siden.

  

Julius Moskvil og IGEL Kompaniet AS var de første i verden som demonstrerte at 100 % lamme kan styre rullestol bare ved hjelp av øyebevegelser. Mange vil også huske Julius fra dokumentaren ”Døden er ikke min stil”, som TV2 sendte våren 2006.

 

Tankestyring

Det neste skrittet etter øyestyring ble tankestyring. IGEL Kompaniet samarbeider nå med Brown University på Rhode Island og Cyberkinetics i Boston for å utnytte det store potensialet som ligger i å koble de to systemene BrainGate og Rolltalk tettere sammen.

 

BrainGate er en liten sensor som består av 100 elektroder som brukes til å fange opp signaler fra nevroner i et av hjernens motoriske sentre. Det motoriske senteret sender signaler til musklene når man løfter hånden eller gjør en annen kroppsbevegelse.

 

For en lam person vil som regel dette signalet være intakt selv om personen ikke kan bevege seg. Hvis sensoren implanteres inn i området som kontrollerer høyre hånd, kan brukeren tenke på at hun beveger høyre hånd og kontrollere rullestolen omtrent som å tenke på at hun beveger en joystick.

  

Signalene kan også styre en musepil på skjermen, og på den måten får man tilgang til alle funksjonene i Rolltalk. Tanken på å knipe hånden sammen, oversettes for eksempel til et museklikk.

  

Selve operasjonen med implantatet er ikke så stor fordi sensoren legges utenpå hjernen, og elektrodene når ca. 1mm inn i hjernen.

 

Oppsiktsvekkende resultater

”Vi har nå klart å styre en rullestol ved hjelp av signaler fra hjernen. Jeg glemmer aldri første gang testpersonen klarte å styre rullestolen, det var 30. august 2006 kl. 12.09, Boston tid”, sier Øystein Johnsen, som er utviklingsleder i IGEL Kompaniet. Resultatene ble publisert på nevrologikonferansen Neuroscience 2006 i Atlanta 15. oktober 2006.

 

Hvem kan ha nytte av tankestyring?

”Når teknologien er der, kan vi ikke la være å hjelpe de som i dag har et desperat behov for å kommunisere med omverdenen. Dette er et unikt hjelpemiddel for personer som ellers ikke kan kommunisere eller er ute av stand til å bevege rullestol eller sittestilling ved hjelp av verken hode eller øyebevegelser”, sier Johnsen.

  

Ole Martin Brynildsen, som arbeider med programvareutvikling i IGEL Kompaniet, uttaler: ”Dette er en perfekt match, produktene passer utrolig godt sammen, det fungerte ved første forsøk, Braingate tolker signaler fra hjernen, og Rolltalk gjør tankene om til handlinger.”

 

Vil komme til Norge

Cyberkinetics ønsker nå å utvide samarbeidet og ser på mulighetene til å fortsette forsøkene i Norge. ”Vi jobber nå med å etablere samarbeid med norske, medisinske fagmiljøer slik at deler av forskningsarbeidet kan utføres også i Norge.

 

Vi håper nå at noen norske pasienter kan delta i forsøkene samtidig som de vil ha nytte av hjerneimplantatet som betjeningsalternativ for hjelpemiddelet Rolltalk,” uttaler Johnsen.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no