Merkedag for norsk kabelforskning
Med denne kabelen slår Nextrans sin egen rekord på 70 000 volt for sjøkabel med plastisolering.
Ikke noe land i verden har bedre kunnskap og forutsetninger for å produsere sjøkabler enn Norge. Vi er et foregangsland på området, og har et langt forsprang på konkurrentene, hevder Kjell Bjørløw-Lasen, teknisk direktør i Nexans Norway AS.
Kabelen har plastisolasjon av type PEX (tverrbundet polyetylen). Den er lagt fra Hamneset på fastlandet til Nyhamna på øya Gossen i Aukra kommune, Møre og Romsdal. Der skal gassen fra Ormen Lange-feltet føres i land og foredles. Tidligere har PEX-isolasjon bare blitt brukt i landkabler ved så høye spenninger.
Totalt er fire kraftsjøkabler lagt ut til Nyhamna. Traselengden er 3,2 kilometer, 2,3 kilometer er sjøkabler. På det dypeste ligger disse 210 meter under havoverflaten. I tillegg har Nexans levert landkablene som kobles sammen med sjøkablene.
Ifølge Kjell Bjørløw-Larsen har leveransen stor internasjonal betydning for Nexans.
– Vi beviser at vi kan klare stadig høyere spenning med plastisolerte kabler, sier han.
– Produktutviklingen er basert på grunnleggende norsk kunnskap om PEX-kabler helt fra de tidlige syttiårene.
Bjørløw-Larsen berømmer viljen som Forskningsrådet har vist opp gjennom årene til å støtte grunnforskning på kabelteknologi i Norge.
Vår satsing innenfor sjøkabel skjer i nært samarbeid med SINTEF, MARINTEK, Det Norske Veritas og kundene.
Derfor er det viktig at vi tar vare på et slikt miljø, som integrerer de ulike tekniske disipliner et sjøkabelprosjekt består av for å sikre god kontroll med installasjon av kabel på store vanndyp, det vil si elektroteknikk, mekanikk og maritime prosesser.
Forskningsrådets RENERGI-program er med på å skape gode betingelser, fastslår han.
Kilde: www.forskning.no