Forskningsdagene 2006: Årets klokeste eventyr
I Oslo fikk Forskningstorget besøk av HKH Kronprins Haakon. Festivalen ble åpnet av kunnskapsminister Øystein Djupedal.
HKH Kronprins Haakon ble vist rundt på torget av leder for sekretariatet for Forskningsdagene i Forskningsrådet, Anne Riiser. Kronprinsen tok seg god tid til å snakke med forskerne og hilse på noen av de mange skoleelevene som befant seg i ”løypa.”
Det var et yrende liv på Forskningstorget helt fra morgenen av, og fredag var det skoleelevene som var i flertall på Universitetsplassen. De kastet seg nysgjerrige og uten hemninger over alt som fantes av utfordringer i de hvite teltbodene.
Jeg tror vi trygt kan si at vi nå går inn i årets klokeste uke, sa kunnskapsminister Øystein Djupedal da han offisielt åpnet Forskningsdagene, som i år arrangeres for tolvte gang.
Det var veldig mye å bli klok på for alle. I de 45 bodene på Universitetsplassen fantes alt fra rene informasjonsstander til telt med alle typer aktiviteter og konkurranser.
Det handlet om fremtiden, miljøet, universitetsfag, medie- og bibliotekfag, arkitektur og design, medisin og helse og mat.
Etikk et hovedtema
Etikk var hovedtema på årets forskningsdager, noe kunnskapsminister Djupedal fremhevet som prisverdig i sin åpningstale fra aulatrappen.
Jeg vil berømme arrangørene for å ha valgt etikk som hovedtema i år. For kunnskap kan også misbrukes eller få uheldige konsekvenser, sa han.
Jeg kommer nettopp fra en serie glimrende foredrag om bioteknologi. Der fikk vi blant annet høre hvordan kunnskap om virussykdommer kan berge liv og misbrukes til å spre terror og frykt. Denne typen dilemmaer finner vi innenfor mange forskningsområder, sa Djupedal.
Kunnskapsministeren sa at han ønsket at de etiske dilemmaene diskuteres av forskerne selv, men at det også er viktig at de tas opp i en bredere sammenheng, i møte med ”folk flest”, slik som under Forskningsdagene.
Men det krever at vi alle engasjerer oss i spørsmål om vitenskapelig utvikling, påpekte Djupedal, som la til at når det kommer til interessen for forskning blant nordmenn, står det slettes ikke så ille til.
Nordmenn er mer opplyste, mer interessert i forskning og har mer tillit til forskerne enn i mange andre land, sa kunnskapsministeren og viste til internasjonale undersøkelser.
Kilde: www.forskning.no