Alternativ menighet satser på alternativ energi
Energimålet på 3,7 GWh fra biobrenselanlegg og sjøvannsbasert varmepumpe, er allerede oppnådd i første driftsår.
Energifleksibelt anlegg
I løpet av 2002–2004 har det blitt bygd et vannbårent distribusjonsnett og en kjelsentral med oppvarmingskilder basert på fornybar energi fra pelletskjeler og varmepumpe på Brunstad.
Med sjøen rett utenfor var det gunstig å velge varmepumpe med sjøvann som energikilde. Sjøvannet fraktes 300 meter fra fjorden og opp til energisentralen, forteller Bårdsen. – På fabrikken der hyttebyen ble elementprodusert, var flis overskuddsmateriale og viderefored-ling til pellets igangsatt.
Dette pelletsvolumet ble fort for lite, og det er nå etablert en leveranseavtale med Statoil. Med en variasjon i bruken av stedet fra full drift til beredskapsdrift var det naturlig å utforme energisentralen med en kombinasjon av høy-lavtemperaturkilder, forteller Bårdsen.
Enova støttet prosjektet med 950 000 kroner gjennom Enovas varmeprogram. – Støtteordningen fra Enova ble den utløsende faktor for at utbyggeren, Den Kristelige Menighet (DKM), valgte å gå for en energiløsning basert på fornybare energikilder, sier senioringeniør Arild Bårdsen i ÅF Consult, som har vært rådgivende ingeniør i prosjektet.
Spennende
Anlegget på Brunstad er spennende, ikke minst på grunn av kombinasjonen av varmepumpe og bioanlegg, sier seniorrådgiver Trude Tokle i Enova.
Kombinasjonsløsningen gir høye investeringer, men gir en svært god energifleksibilitet med mulighet til å velge den til en hver tid billigste energikilden.