Gassmaks
Gass har aldri hatt noen stor betydning som energikilde i Norge. Vi har levd godt på vannkraft og olje, og har derfor ikke hatt noe behov for å satse på gass.
Men etter hvert som oljen tar slutt og prisen på elektrisk kraft stiger til nye høyder, blir det interessant å se på andre ressurser og energikilder, og kanskje særlig gass.
For gass er det mye av i Norge, det vil si dypt under havbunnen i Nordsjøen og Barentshavet. Eksperter mener at de norske gassressursene kan holde i hundre år. Men det er nok ikke utenkelig at de holder mye lenger.
For hva kan ikke skjule seg under havet i nordområdene, der letingen bare så vidt har begynt? Hele 99 prosent av den norske gassen eksporteres og gir landet store inntekter.
Men nå mener regjeringen at mer av gassen bør brukes til industrielle formål innenfor landets grenser. Næringsminister Odd Eriksen har derfor tatt initiativ til å finne ut hvordan våre naturgassforekomster kan utnyttes industrielt i Norge.
Forskningsrådet har gjennomført en utredning, og en rapport er nå overlevert næringsministeren. I rapporten anbefales det å opprette Gassmaks som et nytt forskningsprogram fra 2007 med varighet på 8–10 år.
Regjeringens mål er å være verdensledende i miljøvennlig bruk av gass. Vi synes det er et prisverdig tiltak. Med høye strømpriser og stor mangel på kraft i industrien, spesielt i Midt-Norge, er det viktig med alternativer.
Men nå er det ikke slik at gassen til industriformål bare skal gå til drivstoff. Gassen har mange anvendelsesmuligheter, og produkter som plast, bioprotein og nanoprodukter er nevnt i rapporten.
Det stopper sikkert ikke der. På sikt kan Gassmaks bidra til å utløse industriell foredling av naturgass i Norge med et årlig verdiskapingspotensial på mer enn ti milliarder kroner. Det skal gi industrien et løft og øke sysselsettingen. Vi vil spent følge utviklingen.