Meny
04.09.2006

Gjenvinningsidyll

Byggeprosjektet Idyll har fått sitt navn på grunn av sine grønne omgivelser på Granås utenfor Trondheim. Men det er ikke bare området som er grønt. Selve byggeprosessen har også vært preget av miljøvennlighet og en høy grad av gjenvinning.

I løpet av september i år skal Borettslaget Idyll stå ferdig med 54 boliger fordelt på leiligheter og tomannsboliger i grønne omgivelser på Granås. Leilighetene varierer i størrelse fra 35 kvadratmeter til 114 kvadratmeter.

Ti av leilighetene blir tomannsboliger over tre plan, mens resten blir letthåndterlige ettplans leiligheter med livsløpsstandard.
Beboerne som flytter inn, kan glede seg over mer enn de vakre omgivelsene. Fra første spadestikk har det vært høy fokus på at prosjektet skulle være miljøvennlig.

  
–Vi har tatt avfallshåndtering, sortering og gjenvinning på alvor. Helt i starten av prosjektet inviterte vi Franzefoss Gjenvinning, som er vår partner på avfallshåndtering i dette prosjektet, til å komme med innspill og råd for hvordan vi skulle legge opp arbeidet.

Det ga oss et veldig godt grunnlag for å få til en høy grad avfallssortering, forteller Kåre Myran, HMS sjef i Heimdal Entreprenør AS.

 

Enkel returordning

– Stikkordet for suksess er fleksibilitet. Over alt på byggeplassen ble det satt ut stativer med plastsekker som håndverkerne enkelt kunne fylle med brukt plastemballasje som oppstår i en slik byggeprosess.

Sekkene er lette å fjerne når de er fulle, og ble plassert på toppen av andre avfallscontainere. Dette alternativet ble valgt til fordel for en fast container for plast. Da hadde det blitt for tungvint å samle inn og kaste alt plastavfallet på et gitt sted. Sannsynligvis ville mye av plasten da havnet sammen med restavfallet, tror Myran.

 

Månedlig sorteringsprat

– I tillegg til den praktiske ordningen har vi et verneombud som er veldig flink til å informere og påpeke hvordan det skal gjøres her på Idyll. Innsamlingsarbeidet ble godt organisert og kommunisert. Vi hadde også samlinger en gang i måneden med sorteringsprat, forteller Kai Jacobsen, anleggsleder for Heimdal Entreprenør på Idyll.

 

Satser på 76 prosent avfallssortering

Tilbakemeldingene fra avfallsentreprenøren Franzefoss var veldig viktig for å holde trykket oppe. Alle anleggene til Heimdal Entreprenør har mål på hvor mye avfallssortering de skal ha. Målsetting på Idyll er 76 prosent avfallssortering generelt, og det målet kommer de til å nå.

  
Absolutt alle som jobber på Idyll, sorterer, og alle må gjøre det for at systemet skal virke. Det er nok at en person bommer for at prosenten skal gå ned. Hvis vi er i stand til å spore tilbake hvilket firma som kastet feil avfall, så blir de belastet ekstrakostnadene med denne containeren, forteller Myran.

 

Nærmer seg målet

Franzefoss Gjenvinning leverer statistikker over avfallshåndteringen på Idyll hver måned. Idyll ligger på 72 prosent kildesortering hittil, så med litt ekstra innsats i innspurten vil målet på 76 prosent bli nådd, forteller Synnøve Skorstad i Franzefoss.

  
Idyll har for eksempel sortert ut nærmere ett tonn plastfolie så langt. Brukt plastemballasje fra byggeplassen er et godt råstoff som blir til fine produkter, som fleece-jakker, stoler eller bæreposer. For hver kilo plast som gjenvinnes, sparer vi to kilo olje, så dette er miljøvern i praksis, mener Synnøve Skorstad.

 

25 firmaer involvert

Mange mennesker er innom byggeplassen i løpet av oppføringen. I alt er rundt 25 firmaer involvert. Alle som kommer inn på byggeplassen, blir informert om rutinene og blir registrert inn første gang de kommer.

Alle må innrette seg etter HMS-rutinene deres, og det er Jan Lystad, verneombud med ansvar for gjenvinningen på anlegget, som tar imot dem og informerer om hvordan ting fungerer med sortering.

  
Vi har fått til et bra system her oppe. Selvfølgelig har vi tatt enkelte i å kaste feil søppel. Men det er som regel nye arbeidere på plassen. Etter en liten innkjøringsperiode fungerer det, forteller Lystad.

 

Straff og belønning

Det er ikke bare pisken som har blitt brukt. Gulroten har også blitt tatt frem for å nå målene om en høy grad av gjenvinning.

  
Vi både straffer og belønner for å nå målene våre. Belønningen for å nå målene kan for eksempel være gavekort eller gratis måltider. Dette fungerer veldig bra, og vi har oppnådd veldig gode resultater for gjenvinning etter at vi begynte å organisere arbeidet slik, forteller Kåre Myran.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no