Meny
04.09.2006

Skagerak Energi vil bygge Norges største gasskraftverk

Skagerak Energi søker om konsesjon for bygging av et miljøvennlig gasskraftverk med CO2-fangst på Herøya utenfor Porsgrunn.

Prosjektet har en total kostnadsramme på mellom fire og seks milliarder kroner. Første trinn av kraftverket kan være i drift fra 2010, og fullt utbygd vil kraftverket forsyne opptil 400 000 norske husstander med strøm.

 

For å møte den økende etterspørselen søker Skagerak Energi om konsesjon for bygging av et gasskraftverk på Herøya utenfor Porsgrunn i Telemark fylke. Det søkes om bygging av totalt to kraftverksblokker, fordelt over to byggetrinn.

Totalt vil gasskraftverket kunne gi en effekt på 1000 megawatt (MW) eller en årlig kraftproduksjon på 7–8 terrawattimer (TWh). Det tilsvarer det årlige forbruket til mellom 350 000 og 400 000 norske husholdninger. Per i dag er det ikke blitt søkt konsesjon om et større gasskraftverk i Norge.

  
Kraftverket vi nå søker konsesjon for, vil ha en produksjonskapasitet tilsvarende Norges kraftunderskudd i dag. Hvis gasskraftverket blir en realitet, vil dette dempe behovet for import av elektrisk kraft i framtiden, sier konsernsjef Hans August Hanssen i Skagerak Energi. 

 

Milliardprosjekt

Hver kraftverksblokk vil ha en kostnadsramme på mellom to og tre milliarder kroner. Total kostnadsramme på gasskraftprosjektet vil bli på mellom fire og seks milliarder kroner. Kostnadene til renseanlegg vil komme i tillegg. 

  
Vi har som mål å ha den første kraftverksblokken på gasskraftverket i drift i løpet av 2010, sier Kjetil Mikelborg. Han er administrerende direktør for Skageraks datterselskap, Skagerak Kraft, som vil stå for utbygging og drift av gasskraftverket.

 

Miljøvennlig

Utredningene i forbindelse med gasskraftverkplanen har vist at bygging av gasskraftverk med CO2-fangst på Herøya ikke vil gi skadelige effekter på helse eller miljø. Planen forutsetter at det legges gassrørledning til Grenland, samt at det blir etablert et mottaksapparat for CO2.

  
Industrien i Grenland har store CO2-utslipp. Derfor har vi opparbeidet betydelig kompetanse rundt miljøvennlig håndtering av CO2-gass. Ved å utvikle et kostnadseffektivt renseanlegg legges også forholdene til rette for å samle CO2 også fra annen industri.

Dermed kan Norges totale CO2-utslipp reduseres, sier Hanssen.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no