Lar roboten klippe plenen
Vi merker en stor økning i etterspørselen etter robotklippere. Så langt ser det ut til at vi minst kommer til å doble salget fra i fjor, sier Roar Bjerke i firmaet Vanning.no.
Mens du hygger deg med en god bok og iskald drikke, rusler robotklipperen rundt på plenen og klipper gresset for deg. Roboten er helt selvgående og navigerer rundt i hagen innenfor avgrensede områder.
Tredoblet
– Trenden er relativt ny her til lands, men i Danmark er robotklippere virkelig er i ferd med å ta av. Der ble det solgt 500 i 2004 og over 900 i fjor. I år vil nok salget passere 1500, sier Bjerke.
Til sammenligning ble det solgt totalt 112 000 gressklippere i Norge i fjor, viser tall fra Park- og Hagemaskinleverandørenes forening.
Det har vært en veldig utvikling i teknologien i robotklippere, og det virker som det er først nå hageeierne begynner å stole på dem. De første utgavene trengte en del service og tilsyn, men dagens robotklippere passer seg selv hele sommeren igjennom, sier Roar Bjerke.
Miljøvennlig
– De gamle trommeklipperne er på vei ut, mens stadig flere kjøper moderne bioklippere, sier daglig leder Hroar Braathen i Park- og Hagemaskinleverandørenes forening.
Robotene klipper såkalt biologisk, noe som betyr at gresset findeles og legges igjen på plenen som gjødsel. Det er mange som har oppdaget fordelene med bioklippere. Ikke bare gjødsler de plenen for deg, men du slipper også å rake. Eller stadig vekk å tømme oppsamlerposen i en illeluktende haug, sier Roar Bjerke i Vanning.no.
Siden robotklipperne er elektriske, sparer de også miljøet for skadelige utslipp. Forskning viser at én times bruk av en bensindrevet gressklipper produserer like mye skadelige utslipp som en 150 kilometer lang biltur.
For ikke å snakke om nabovennligheten. Robotklipperen er så stillegående at du godt kan la den jobbe på søndag, uten at du får naboen på nakken, sier Bjerke.