Meny
30.05.2006

Vindruer for norske hager

Etter år med prøving og feiling har norske drueentusiaster endelig funnet fram til de rette plantene. Dermed er det nå mulig å produsere vin i Norge.
Vi har lykkes bra med hardføre tidligsorter fra Latvia og Russland, og fra Minnesota og Wisconsin i USA. Druene er utviklet for å tåle en kortere og kjøligere vekstsesong enn i sydligere strøk, sier druedyrker Arild Syvertsen fra Asker.
  
Syvertsen holdt foredrag om druedyrking på årets Hus & Hage-messe på Lillestrøm 21. til 23. april. Han har cirka 130 sorter vindruer i produksjon. Opp gjennom årene har han vraket 50–60 sorter.

God vin
– Det er særlig i de sørlige og østlige delene av Norge at klimaet tillater druer. Milde vintre og lang vekstsesong gjør også Vestlandet egnet. Til og med så langt nord som i Trøndelag kan det dyrkes vindruer, sier han.
  
Norge ligger minst ti grader lenger nord enn de vanligste områdene for drueproduksjon. Syvertsen har ikke laget vin av druene selv, men har satt ut oppdraget. Både i Norge og i utlandet er det laget god rødvin på druene hans.

Polet stenger
Syvertsen mener kommersiell produksjon av druer i Norge er mulig. Om det er god økonomi i slik produksjon er et annet spørsmål.

Lokal vin kunne hatt en fremtid som nisjeprodukt fra gårdsutslag, derfor er det synd at alt vinsalg i Norge må skje gjennom Vinmonopolet, sier Syvertsen. 
  
For de hardføre druesortene er ikke overvintringen det største spenningsmomentet. Det er å få druene modne nok.
  
Velg en solrik og lun plass, gjerne i en sørhelling. Husk mye vanning den første tiden. Rankene kan også dyrkes langs husveggen, der de har stor dekorativ verdi. Bladene er store og skifter farge i takt med årstidene, til grønne, gule og røde.

Grønne, blå og gule druer er også med på å live opp, sier Syvertsen. En førstegangs druedyrker må ha litt tidsperspektiv på prosjektet. Det er først den tredje sommeren druene kan høstes. De to første skal planten vokse seg stor.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no