Meny
03.05.2006

Miljøhensyn i Opera-innkjøp

Den nye Operaen får Norges hittil største solcellepanel. Operahuset har aldri vært tenkt som et prestisjebygg når det gjelder miljø, men det er satset spesielt på energieffektivisering.
Miljøkonferansen GRIP forum 11. mai skal gi tilhørerne et dypdykk i innkjøpsprosesser i forbindelse med den nye Operaen.

Det er Statsbygg som er byggherre, og som har ansvar for at miljøhensyn blir ivaretatt i prosjektet.

”Offentlig sektor som miljøpådriver?” er hovedtemaet på konferansen. – Hvis offentlige virksomheter etterspør miljøvennlige løsninger, vil det være et kjempeløft for utvikling av produkter der miljøhensyn er ivaretatt og et viktig bidrag til å vitalisere norsk næringsliv, sier Eva Britt Isager, direktør i GRIP.
  
I tillegg til en rekke fagseminarer byr GRIP forum denne gangen på innblikk i innkjøpsprosesser i forbindelse med den nye Operaen.

Roar Bjordal, prosjektdirektør for Operaen, Randi Merete Rogstad, prosjektansvarlig for brukerutstyrsprosjektet i Operaen og Mette Nordhus, informasjonsansvarlig i Operaprosjektet – alle fra Statsbygg, stiller opp for å gi tilhørerne på konferansen innsyn i prosessene.

Fagseminarer og Glassbjørnen
Mens plenumsdelen er viet operaprosjektet, kan deltakerne velge blant seks forskjellige fagseminarer.

Her presenteres praktiske og konkrete eksempler som viser hvordan miljøvalg kan gi kvalitet, reduserte kostnader og konkurransefortrinn i markedet. Konferansen avsluttes med utdeling av den nasjonale miljøprisen Glassbjørnen.

Hvordan stille miljøkrav?
Den nye Operaen, med Statsbygg som byggherre, står overfor en rekke valg når det nye operahuset skal realiseres.

I tillegg til utformingen og oppføringen av selve bygningen, valg av materialer og energisystemer, skal scener, saler, verksteder, kontorer, kjøkken og kantine innredes og forholdene legges til rette for ansatte og besøkende.

GRIP er engasjert som miljørådgiver i Operaens brukerutstyrsprosjekt. Her skal innkjøpspris, brukeregenskaper, holdbarhet, driftskostnader, miljøhensyn og avfallshåndtering veies opp mot hverandre. Utfordringen blir å finne fram til de gode miljøkriteriene i innkjøpsprosessen, sier Isager.

Norges største solcelle-panel
Det gigantiske solcellepanelet skal integreres i en 450 kvadratmeter stor glassfasade på operaens sørside. Operaen er med i EU-prosjektet ECO-culture, som setter søkelyset på energieffektiv teknologi i kulturbygninger i Europa.

I tillegg til solcellepanelet er målet med prosjektet at nye systemer skal hindre at det brukes mer lys, varme, ventilasjon og kjøling enn nødvendig. Dette vil redusere strømforbruket med ca. 75 kWh/m2 per år og utgjøre en besparelse på 25 %.

Omdømmet viktig også for offentlige virksomheter
Statsbygg er operaens byggherre og har ansvar for at miljøhensyn blir ivaretatt i prosjektet.

Statsbygg har tidligere blitt uthengt i media på grunn av at entreprenører har brukt regnskogtømmer i offentlige bygg. Til gjengjeld har de fått mye positiv omtale og Glassbjørnen i forbindelse med utbyggingen av Pilestredet Park.

Isager mener dette viser hvordan det å ta miljøansvar kan bidra til positivt omdømme, og det bør både offentlige og private virksomheter i større grad se verdien av.

Konferansen finner sted 11. mai på Oslo kongressenter (Folkets hus), Youngstorget
For mer informasjon se www.grip.no

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no