30.03.2006
Torskemelke styrker immunforsvaret
Proteiner fra torskemelke kan gjøre oppdrettsfisk mer motstandsdyktig mot sykdommer, viser en fersk doktorgradsavhandling fra Fiskeriforskning.
Forsker Guro Meldre Pedersen har i sitt doktorgradsarbeid undersøkt hvorvidt histonproteinene i torskemelk kan brukes til fôr eller i vaksiner for å stimulere fiskens immunforsvar til økt motstandsevne mot bakterier eller virus.
I forsøkene ble histonproteiner tilført lakseceller og tilsatt i fôr til torsk. Resultatet var at histonene aktiverte laksens hvite blodlegemer slik at det ble satt i gang mekanismer som beskytter bakterier og virus.
Hos torsken førte histontilskuddet til at den ble bedre i stand til å motstå bakterieinfeksjon.
Kilde: www.Fiskeriforskning.no
I forsøkene ble histonproteiner tilført lakseceller og tilsatt i fôr til torsk. Resultatet var at histonene aktiverte laksens hvite blodlegemer slik at det ble satt i gang mekanismer som beskytter bakterier og virus.
Hos torsken førte histontilskuddet til at den ble bedre i stand til å motstå bakterieinfeksjon.
Kilde: www.Fiskeriforskning.no