24.10.2005
Norsk tørketeknologi tas i bruk i Ungarn
I Vasmegyer i Ungarn er det åpnet en fabrikk som tørker erter og mais ved hjelp av frysetørking.
Teknologien, som er utviklet av NTNU og SINTEF, gir lavere priser og bedre kvalitet. Dette går fram av en artikkel i tidsskriftet Xergi nr. 2/2005.
Selskapet Dtech AS, som har sitt utspring fra NTNU og SINTEF, har levert sitt første varmepumpe-baserte tørkeanlegg til selskapet Agro Aroma/Aroma Dry i Vasmegyer.
Teknikken går ut på atmosfærisk frysetørking (AFT) i stedet for frysetørking under vakuum, som er vanlig. Atmosfærisk frysetørking vil si at tørkingen foregår med normalt lufttrykk med en temperatur under frysepunktet til produktet.
Denne tørkemetoden gir produkter som har de samme egenskapene som ved vakuum frysetørking, men med lavere produksjonskostnad.
AFT gir samtidig muligheter for å endre prosessparametrene slik at spekteret av produktkvaliteter blir større alt etter hva markedet ønsker. Dette er ikke like enkelt å oppnå ved vakuum frysetørking.
Selskapet Dtech AS, som har sitt utspring fra NTNU og SINTEF, har levert sitt første varmepumpe-baserte tørkeanlegg til selskapet Agro Aroma/Aroma Dry i Vasmegyer.
Teknikken går ut på atmosfærisk frysetørking (AFT) i stedet for frysetørking under vakuum, som er vanlig. Atmosfærisk frysetørking vil si at tørkingen foregår med normalt lufttrykk med en temperatur under frysepunktet til produktet.
Denne tørkemetoden gir produkter som har de samme egenskapene som ved vakuum frysetørking, men med lavere produksjonskostnad.
AFT gir samtidig muligheter for å endre prosessparametrene slik at spekteret av produktkvaliteter blir større alt etter hva markedet ønsker. Dette er ikke like enkelt å oppnå ved vakuum frysetørking.