Meny
07.08.2005

Norsk skog måles fra verdensrommet

NIJOS har utviklet en ny metode for å utnytte satellittbilder i produksjon av nye skogkart.
I over 30 år er det gjort forsøk med bruk av satellittbilder til kartlegging av skog. Nå har dette resultert i et praktisk verktøy for produksjon av skogkart i Norge. Den nye målemetoden er utviklet av NIJOS, Norsk institutt for jord- og skogkartlegging, i samarbeid med Den finske riksskogtaxeringen.

Tidligere kunne vi ikke produsere detaljerte skogkart over enkeltkommuner, eller temakart på region- og fylkesnivå. Det kan vi gjøre nå. Kartene viser grove anslag på treslag, alder og tømmermengde, sier forsker Arnt Kristian Gjertsen i NIJOS.

Nøyaktige bilder
Den nye metoden tar i bruk flere datakilder samtidig. Det brukes eksisterende målinger gjort på bakken av NIJOS sin løpende Landsskogtaksering, målinger fra satellitter i verdensrommet og kartdata. Tidligere forsøk har ofte basert seg på bruk av satellittbilder uten tilstrekkelig støtte fra andre datakilder.

Det nytter ikke. Det å se på et satellittbilde er som å sitte i et rutefly og prøve å kjenne seg igjen i terrenget. De store strukturene er greie, men detaljene blir uklare. Ved å kombinere satellittbilder med målinger fra Landsskogtakseringen får vi en helt annen nøyaktighet, fortsetter Gjertsen.
  
Norge har en svært god skogstatistikk, men den gir ikke detaljert informasjon ned på lokalt nivå. Den nye metoden vil være et praktisk hjelpemiddel for planleggere. Kartene gir nyttig informasjon til alle som er interesserte i skog og miljø.

Nyttig hjelpemiddel
– Fordelen med de nye kartene er at de gir god oversikt over skogressursene helt ned på kommunenivå, sier Roar Kjær i Hedemark fylkeskommunes landbruksavdeling.
Alle i landbruksavdelingen ved Hedemark fylkeskommune skal nå ta i bruk de nye kartene. De legges inn i et geografisk informasjonssystem og brukes blant annet i plan- og byggesaker eller i konsekvensutredninger.

Kommunene har i mange år etterspurt tall på skogressursene. Men inntil nå har vi ikke hatt det. Med de nye kartene får hver enkelt kommune korrekt og enkel informasjon om skogen er gammel eller ung, eller hvor mye gran og furu det finnes. Det blir enklere å planlegge hogst og forvaltning, sier Kjær.
  
I løpet av 2006 vil skogkart for store deler av viktige skogfylker som Hedemark, Akershus og Østfold være på plass.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no