Den store kultursatsingen:
– Resultatet danner et godt grunnlag for det videre arbeidet med å samle Kunsthøgskolen i Bergen under samme tak. – Vinnerutkastet er friskt og viljesterkt, og en samstemt jury kårer ”1.1 Promille” som vinner av konkurransen, sier juryleder og administrerende direktør i Statsbygg Øivind Christoffersen.
Det ble gitt hedrende omtale til utkastene ”Dreiepunktet”, Behnisch, Behnisch & Partner (Tyskland) i samarbeid med Rambøll Norge og ”Pont9”, Brisac Gonzalez Architects (England).
Mest utviklingsdyktig plankonsept
Juryen vurderte vinnerutkastet som det mest utviklingsdyktige plankonseptet av samtlige i konkurransen med tanke på brukerbehov og fleksibilitet, og uttalte videre: – Det store taket åpner for ulike klimatiserte soner og uterom, både på bakkeplan og på terrasser dannet av underliggende plan.
Med dette utkastet får kunsthøgskolen et samlende tak som spenner over bygningsmassen og store deler av tomten. Dette gir en spennende fjernvirkning og vil være interessant å se ned på fra fjellsiden.
Men juryen fant forslaget om å strekke taket over Møllendalsveien og ned mot vannet lite realistisk. – Vi forutsetter at disse forholdene modereres og bearbeides, samt at hensynet til lys og klima under taket utredes nærmere, sier Christoffersen.
Signalbygg
Juryen anså konkurransen som vellykket. I programmet for konkurransen het det blant annet at anlegget burde framstå som et signalbygg mot omverden og skape gode og funksjonelle fysiske rammer for studentenes og de ansattes skapende arbeid.
Alle de seks prosjektene som ble tatt opp til bedømming, viste vilje til å skape nettopp et signalbygg som markerer skolens egenart. Utkastene viste stor spennvidde når det gjelder løsninger for området, utnyttelse av tomten, ulike planløsningsprinsipper for KHiB og ikke minst med hensyn til det arkitektoniske uttrykket.
Etter juryens mening belyste utkastene flere grunnleggende problemstillinger knyttet til utnyttelsen av området og eiendommen som vil gi føringer for det videre arbeidet.
Under samme tak
Kunsthøgskolen er i dag spredt på sju forskjellige steder i Bergen. Med det nye bygget blir alt samlet under samme tak. Statsbygg har gjennomført den begrensede plan- og designkonkurransen på oppdrag fra Utdannings- og forskningsdepartementet (UFD).
Målet med konkurransen var å finne fram til et utkast som kunne danne grunnlaget for det videre arbeidet med realiseringen av prosjektet. Det var usedvanlig god oppslutning rundt konkurransen med 63 påmeldte arkitektkontorer fra inn- og utland. Seks utvalgte, toneangivende arkitektkontor ble tatt opp til juryering.
Den videre framdriften er avhengig av kontraktsforhandlinger med vinneren og av Stortingets bevilgninger.