Meny
28.05.2014

3D-printing av hus på 24 timer

Utviklingen av 3D-printing er nå kommet så langt at teknologien gir muligheter som vi for noen år siden bare kunne drømme om. Kopimaskiner med 3D-teknologi har allerede en stund kunne printe ut mindre modeller av hus og forskjellige industrikomponenter. Men nå er det større ting på gang. Og Kina er foreløpig i føringen. Der har selskapet Winsun nylig publisert bilder av de første husene som er bygd ved hjelp av 3D-printing. Selskapet forteller at de ved hjelp av en gigantisk sementprinter har klart å printe ut ti hus i forskjellige størrelser på ett døgn. 

Konturbygging
Metoden som er brukt, kalles konturbygging, der bygningsmaterialer trykkes i lag av en sementdyse. Materialet tørker fort og er ifølge selskapet i stand til å ta vekten av nye lag på kort tid.
  Materialet er en blanding av tradisjonell sement og resirkulerte bygningsmaterialer. Resultatet er svært kostnadseffektivt, og prislappen for å printe elementene man trenger til en villa, er på tilsvarende 30 000 norske kroner.
  Men det kan være litt feil å kalle det 3D-printing i og med at printeren brukes til å konstruere moduler som senere blir flyttet på plass av bygningsarbeidere.

Store planer i USA
I USA jobber forskere ved University of Southern California med å printe ut hus på selve byggeplassen ved å benytte stort sett den samme metoden som i Kina. Der tester de en gigantisk 3D-printer som skal kunne brukes til å bygge et helt hus i løpet av 24 timer inkludert opplegg for elektrisitet, rørsystemer og luftkondisjonering. Det er professor Behrokh Khoshnevis som har desinget maskinen, som er utstyrt med en dyse som sprøyter ut betong, og som raskt skal kunne bygge et helt hus etter tegninger som er lagret i maskinen. Metoden, hvis den virker som den skal, reduserer sterkt behovet for bygningsarbeidere og vil effektivisere byggeprosessen. Husene vil derved kunne produseres til en langt rimeligere pris enn hus som bygges på konvensjonell måte.  

… og I Nederland
Også i Nederland pågår arbeidet med å bygge hus med 3D-teknologi for fullt. Den nederlandsk arkitekten Janjaap Ruijssenaars har planer om å bygge et helt hus ved hjelp en 3D-printer. Han har alliert seg med den italienske 3D-printeksperten Enrico Dino, mannen bak den høyteknologiske 3D-printeren D-shape. En avansert 3D-printer skal realisere prosjektet, som etter planen skal stå ferdig i år. 
  D-shape er en avansert robotmaskin som ifølge Dino kan bygge bygninger i full størrelse, ved hjelp av sand og et spesielt bindemiddel. Resultatet blir ifølge D-shapes hjemmeside et marmorlignende materiale som skal være sterkere enn sement.
  Ruijssenaars og Dino planlegger å printe ut deler på 6 x 9 meter, og disse delene skal legges sammen slik at det blir en komplett bygning. De hadde håpet at dette skulle bli verdens første 3D-printede bygning, men nå ser det altså ut til at kineserne kom dem i forkjøpet.
  Huset som skal bygges, har blitt døpt «Landscape House» og er formet som Möbius strip – bygningen har ingen ende.
  – Vi vil at designen skal gjenspeile naturen. Landskap er uendelig, og vårt spørsmål var om vi kunne designe et hus som ikke har noen begynnelse, og ingen slutt, sier arkitekten.
 
Konstruksjonen er Ruijssenaars bidrag til arkitektkonkurransen Europan. 

Ikke helt i mål
Metoden som det kinesiske selskapet Winsun har benyttet, er ennå ikke kvalitetssikret, så det gjenstår nok en del arbeid før teknologien kan benyttes i større skala. Selskapet har ennå ikke fått tillatelse til å sette opp hus for boliger. De eksisterende ti husene skal brukes som kontorer.
  Det er ikke første gang kinesiske selskaper leker med tanken om ultraraske byggeprosjekter. Broad Group fra Changsha har demonstrert at de er i stand til å bygge et 15 etasjers hotell på seks dager.
  Samme selskap vil nå prøve å bygge verdens høyeste skyskraper, Tiankong Chengshi eller Himmelbyen, på ni måneder.
  Dersom selskapet får byggetillatelse for sitt rekordprosjekt, er det kanskje grunn til å tro at godkjennelsen for Winsuns 3D-printede bolighus ikke er langt etter. 

Uante muligheter
3D-teknologien åpner for mange muligheter. Her er noen eksempler: Innenfor medisin kan teknologien brukes til å lage nøyaktige kopier av menneskelige organer, for eksempler tenner, knokler og ledd, som senere implanteres til erstatning for de naturlige og defekte kroppsdelene. Innenfor forskning kan teknologien brukes til å skape naturtro kopier av for eksempel utdødde dyrearter, som dinosaurer. Kopier av kunstverk, for eksempel statuer, kan lages ved hjelp av slik teknologi, og den kan videre benyttes innenfor bilindustrien til å lage prototyper av nye modeller. Brukskunst og smykker kan skapes på denne måten. Ja, til og med forskjellige kaker og konditorvarer kan skapes med slik teknologi. Teknologien brukes allerede til å lage komponenter til industrien, og arkitekter har stor nytte av 3D-printere til å produsere miniatyrer av nye husmodeller.  

Kilde: forskning.no/nrk.no 

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no