Tips redaksjonen
20.01.2016

WarmDim downlight: gir ekte glødelameeffekt

Familien Valsø i Drøbak flyttet inn i sitt nyoppførte 400 kvm store funkishus i november i år. I det tre etasjers store huset, som er bygd etter TEK10-standarden, er det montert moderne styringssystemer for lys og varme.

– For å få den ekte varme glødelampeeffekten valgte vi WarmDim LED-downlights fra Unilamp, sier medeier Benn Valsø hos installatørfirmaet Elektroide AS i Drøbak.
   – På full styrke avgir den et varmhvitt lys som gradvis blir varmere når det dimmes ned. Det var akkurat denne lyseffekten vi var på utkikk etter.

Følger TEK10-standarden
Huset følger TEK10-standarden som har spesielle krav til installasjonsutførelse. På alle gjennomføringer i damp- og vindsperrer skal det benyttes tettemansjetter. For å unngå utetthet er det krav til lavtbyggende downlight-kasser.
   – Vi har montert trelags glass i vinduene og isolert veggene i henhold til gjeldene krav. For øvrig har vi installert vannbåren varme med en investeringskostnad på mellom 250 000 og 300 000 kroner, sier Valsø. Han mener denne energiinvesteringen er vel anvendte penger.

Vakker beliggenhet
Funkisuset har en vakker beliggenhet og panoramautsikt mot Oslofjorden. Huset er på 400 kvm, har tre etasjer og innebygd heis. I underetasjen er det garasje og tekniske rom. I mellometasjen sove- og oppholdsrom og tredje etasje stort kjøkken, stue og soverom. Interiørmessig er det valgt duse farger for å skape riktig atmosfære. – Her kan vi gå alderdommen trygt i møte, understreker han.

Lavere strømforbruk
I husets tre etasjer er det montert 120 Unilamp WarmDim Downlights med det trådløse lys- og varmestyringssystemet xComfort fra Eaton. – Styringssystemet bidrar til lavere strømforbruk og bedre komfort. Lys og varme kan styres fra en pc eller en smarttelefon, sier Valsø.

Store besparelser
Han forteller at energibesparelsen med LED er på 80–90 prosent sammenliknet med konvensjonell belysning. – Årlige besparelser med WarmDim Downlights i LED er på 10 000 kroner sammenlignet med tradisjonell halogen. I tillegg har LED-armaturer en levetid på 50 000 timer, noe som er vesentlig lenger enn konvensjonell belysning, understreker Valsø.

Ny interiørvennlig teknologi
WarmDim-teknologien gjør at lyset oppfører seg akkurat som vanlige glødelamper (eller halogen downlights) når de dimmes ned. Den delen som produserer lyset, er delt i to, en som gir vanlig kraftig LED-lys, og en som gir en varmere glød. Elektronikken i LED-lyskilden justerer lysopplevelsen etter hvert som den dimmes ned. – Resultatet er en fargegjengivelse bedre enn Ra-indeks 95, og en lystemperatur som reguleres med dimmer fra 3000 til 2000K, sier distriktssjef Kenneths Skretteberg i Unilamp Norden AS. Han kan fortelle at alle LED-downlight fra Unilamp reduserer strømmengden kraftig sammenliknet med vanlige downlight med halogen eller kompaktlysrør. – Velger man våre downlights og dimmere, tilbyr vi 7 års systemgaranti.

Bevist forhold
Som elektriker i Elektroide har Valsø et bevist forhold til valg av energibesparende systemer.   Hans oppfordring er at huseiere som enten skal rehabilitere eller bygge nytt, velger LED. Ta kontakt med fagfolk som kan prosjektere lysanlegget og gi riktig prisoverslag. Selv om investeringen i LED er noe høyere enn konvensjonell belysning, er det lønnsomt både for å redusere energiforbruket og øke levetiden. Halogenbelysning stjeler isoleringsplass og avgir mye varme, i tillegg til at transformatorene jevnlig må skiftes ut.

Selskap i vekst
Elektroide har 19 medarbeidere og omsetter for 19 millioner kroner i året. Nedslagsfeltet er Follo, Oslo og Akershus. Selskapet har spesialisert seg på boliginstallasjoner og noe næringsvirksomhet.
   – Vi har benyttet Unilamps LED-armaturer i flere boligprosjekter. Tilbakemeldingene fra kunder er entydig positiv, sier Andreassen.

Profesjonell hjelp 
– Det er viktig at huseiere søker profesjonell hjelp når de skal lyssette huset. Ikke kjøp LED-armaturer hos billigkjeder. De har lavt lysutbytte og dårlig fargegjengivelse. På sikt kan en slik investering bli langt dyrere enn om du lar en anerkjent installatør montere LED-armaturene og dokumentere for utført arbeid, sier Valsø. Han legger til at samarbeidet med Unilamp har fungert godt i flere år. – De er leveringsdyktig og stiller alltid opp i tilfelle uforutsette hendelser. Oppfølgingen er god og vi får svar på spørsmål vi lurer på.

Velg riktig belysning
Skretteberg deler Valsøs synspunkter om å søke profesjonell hjelp når man skal lyssette huset.     
   – Skal du rehabilitere eller bygge nytt hus, er WarmDim et godt alternativ for dem som ønsker et varmt og lunt innelys. Vi har WarmDim-varianter for alle bruksområder og alle rom fra vippbare til blendingsfrie downlighter. Med WarmDim skapes gode stemninger. Jo mer du dimmer, desto varmere blir lyset, avslutter Skretteberg. 

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1