Tips redaksjonen
09.03.2016

Vil ta knekken på smittsom hjernehinnebetennelse

Buskerud fylkeskommune har enstemmig vedtatt å gi gratis vaksine mot hjernehinnebetennelser til alle VG3-elever i skoleåret 2015/2016. –Vaksinen kan redde liv, sier Lavrans Kierulf i FrP.

Smittsom hjernehinnebetennelse utvikler seg ofte raskt, og rundt 10 prosent av dem som får sykdommen, dør. Ungdom, spesielt russ, er særlig utsatt på grunn av tett samvær med andre, festing med høyt alkoholforbruk og lite søvn. Omtrent 3000 elever ved de 13 videregående skolene i Buskerud får tilbud om gratis vaksine, som vil koste ca. 1 000 000 kroner.
   − Vaksinen kan redde liv, og vi gjør dette nå som et forsøksprosjekt, sier Kierufl.
Han er en av forslagsstillerne i Buskerud fylkesting. Nå oppfordrer han andre fylkeskommuner til å gjøre som Buskerud og tilby gratis vaksine til russen. Så langt ser det ikke ut til at andre fylkeskommuner har gjort lignende tiltak.

Kan ha dødelig utfall
Allerede i 2011 anbefalte Folkehelseinstituttet at russ burde vurdere å vaksinere seg. De har ikke fullstendig oversikt over bruk av meningokokkvaksine i Norge, men bruken er økende. I 2013 sendte Folkehelseinstituttet ut mer enn 30 000 doser konjugatvaksine. Likevel døde én russ som følge av hjernehinnebetennelse.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1