Tips redaksjonen
19.06.2017

Viktig gjennombrudd for bølgekraft

Når har Waves4Powers bølgekraftsystem blitt koblet opp og har begynt å levere strøm til det landbaserte norske elnettet.

Dette skjedd på øye Rund på Vestlandet – et perfekt sted for bølgekraft som har rikelig med kraftige bølger.
  - Det som har skjedd, er en milepæl for fossilfri energi generelt og for Waves4Powers spesielt. Vi se dette som et riktig skritt når det gjelder vårt mål og en rask kommersialisering. Dessuten har vi kommet langt når det gjelder forhandlinger om avtaler med kunder på et av våre nøkkelmarkeder. Nå finnes det realistiske forutsetninger for oppstart av serieproduksjon i nær fremtid, sider Ulf Lindelöf, administrerende direktør i Wawe4Power.

Et komplett bølgekraftsystem
Waves4Powers bølgekraftsystem består av WavesEL-bøyen, et koblingspunkt og spesialutviklede sjøkabler som går fra bøyen til koblingspunktet og fra koblingspunktet inn til land. Strekningen fra koblingspunktet inn til land er ca. tre kilometer. Systemet er resultat av flere års utvikling, prototyper og tester. Kraftverket er et fullskala demoanlegg og et avgjørende skritt i retning av serieproduksjon. Produksjonen kommer til å bli anlagt på Fiskåholmens verft i Vanylven kommune. Stryvo Group AS i Stryn er ansvarlig for den kommende serieproduksjonen.

Lykkes man her, vil man lykke hvor som helst
Waves4Powers bølgekraftsystem ble lansert i februar i 2016. Allerede en uke senere ble systemet utsatt for 14 meter høye bølger. Dette var en virkelig kraftprøve, som viste at kraftverket overlevde selv de tøffeste bølgene. I april og mai 2017 ble hele bølgekraftsystemet installert inklusiv innkoblingen av kabler. Runde Miljøsenter og Tussa Energi har spilt en svært viktig rolle for å gjøre dette mulig. De marine operasjonene har blitt planlagt, overvåket og gjennomført av svenske BlueOrbis AB i samarbeid med norske Olympic Shipping AS.

Viktige suksessfaktorer
Waves4Power har bygd opp et partnernettverk av utvalgte bedrifter. Hver partnerbedrift har en ledende rolle innenfor sitt virksomhetsfelt. Partnerbedriftene har fullt ansvar for sine egne løsninger innenfor systemet. Denne formen for samarbeid tilfører Waves4Power mye ressurser og øker utviklingstakten i selskapet. Etablerte industrielle samarbeidspartnere er blant andre Borealis, Jotun, NKT, Parker, Siemens og SSAB.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1