Tips redaksjonen
26.10.2015

Venstres partileder kaster miljøballen til byggebransjen

Vi må tilrettelegge for at miljøvennlige løsninger er de mest lønnsomme, og her må dere komme med innspill! Trine Skei Grande utfordret byggebransjen da hun besøkte Optimera og Brødrene Dahls Multikomfort-huset utenfor Larvik i slutten av august.

Venstres partileder lot seg imponere av tekniske løsninger, materialvalg og arkitekturen ved plusshuset med Multikomfort-standard. Men det var energiregnskapet som fikk fram tiltaksviljen. Her åpnet Skei Grande for at byggebransjen selv måtte komme med innspill til virkemidler.

Systemer som stimulerer til grønne valg
– Vi leter hele tiden etter avgiftssystemer som stimulerer til grønne valg, noe vi har lykkes med for eksempel innenfor samferdsel. Kanskje kan nøkkelen være støtteordninger, men det må samtidig være attraktivt å bo med miljøvennlige løsninger, sa Trine Skei Grande.
   – Se på elbilen, det var først med Tesla etterspørselen tok av. Vi må få til det samme innenfor boligbygging. Skape en følelse av at her vil jeg bo, med disse lekre og moderne løsningene.

Tesla-standard
Og partilederen, som selv bor i et hus fra 1880, mente at Multikomfort-huset holder en standard som kan sammenlignes med Tesla.
   – Vi har behov for virkemidler, for eksempel støtteordningen som blir gitt til elbiler. En Tesla «subsidieres» med en halv million, og med et tilsvarende beløp i støtte til miljøvennlige boliger kommer kvadratmeterprisen ned på dagens gjennomsnitt for nybygg, sa Harald Amundsen, markedssjef energi og klima i Brødrene Dahl.

Kunnskap viktig
Halvor Kråkenes i Optimera mener også kunnskapen om løsningene er viktig å formidle.
   – Det er stor etterspørsel etter kompetanse, og derfor må vi som leverandører sørge for at kundene våre er i stand til å selge miljøløsninger som dette til både entreprenører og sluttbrukere. Her demonstrerer og informerer vi om muligheter.

Et hus for fremtiden
Både Optimera og Brødrene Dahl er opptatte av at Multikomfort-huset er et hus for fremtiden, men bygd med dagens produkter. Det betyr at plusshuset synliggjør en bokomfort og et energiregnskap som raskt kan bli en standard. For eksempel kan en enkel installasjon til 3000 kroner for gjenbruk av dusjvann gi en årlig besparelse på 1000 kroner.
   – For å sitere tidligere partikollega Lars Sponheim; å ødsle med vann i dusjen er som å vaske håret i champagne. Norge har fått en vekker med fallende oljepriser, og vi kommer til å oppleve at verdien av energi øker betydelig, sa Trine Skei Grande, og avsluttet:

Kjemper for ROT-fradraget
– Ett av virkemidlene Venstre har kjempet for å få igjennom er ROT-fradrag knyttet til Enøk-tiltakene. Her er Siv Jensen og jeg fullstendig enige, og vi kommer til å kjempe videre for dette. Forhåpentlig kan det stimulere viljen til å ta grønne valg.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1