Tips redaksjonen
01.05.2016

Vancouver House – en levende skulptur

Det danske arkitektkontoret Bjarke Ingels, BIG, er kjent for sin spektakulære og futuristiske arkitektur. Blant disse er det berømte pyramideformede leilighetskomplekset i København, kalt «8-tallet», Givskud Zoo og Amager Resource Center. Et av de mange nye konstruksjonene er Vancouver House i Vancouver, Canada. Bygningen, et såkalt leilighetstårn, ser ut som en forvridd skulptur. Og det er nettopp i skjæringspunktet mellom kunst og arkitektur at Bjarke Ingels befinner seg.

Bygningskunst
Vancouver House er et uttrykk for det arkitektkontoret BIG kaller gesamtkunstwerk. Det vil si at bygningen skal være en manifestasjon av en filosofi der den perfekte designen og kunsten smelter sammen. Ideen er å ta designtenkingen til det helt øverste nivået. Hver minst detalj skal være gjennomtenk, og alt skal være samstemt. Eller for å bruke arkitektspråket til Bjarke Ingels når de beskriver Vancouver House: «Alle aspekter ved Vancouver House bidrar til en holistisk visjon, det praktiske og det sublime.»
   Vancouver House er med andre ord noe mer enn et tårn med masse boliger. Målet til Bjarke Ingels har vært å designe en skulptur og gjennom dette kunstneriske uttrykket bringe en visuell prakt til dagliglivet i Vancouver og derigjennom inspirere og byens innbyggere og besøkende.
  
En levende by
Vancouver House bygges i et område preget av såkalt Super Prime-bebyggelse, det vil si et byområde der bygningene har ikonisk arkitektur. Her finner man bygninger, både kontorer og leilighetskomplekser, som kjennetegnes av fremragende arkitektur, og av høy kvalitet, lokalisert i en av verdens mest attraktive og moderne byer. Vancouver House glir naturlig inn i denne særpregede bebyggelsen og er det siste tilskuddet til Super Prime-bebyggelsen i Vancouver.     
   Området har en rekke fasiliteter både parker, butikker, serveringssteder, undervisningsinstitusjoner og andre offentlige bygninger. Dessuten er det en fantastisk utsikt til den vakre naturen med høye, snødekte fjell på den ene siden og sjøen på den andre.
   På grunn av byens beliggenhet omkranset av flott natur, den høye levestandarden blant innbyggerne, det kulturelle mangfoldet og alle tilbudene til byens innbyggere er Vancouver rangert som nummer 2 i verden av byer med høyest livskvalitet. Bare Auckland i New Zealand er rangert høyere.

Avansert byggeteknikk
Vancouver House benytter den beste teknologien som i dag finnes når det gjelder bygningskonstruksjon. Som et eksempel på dette benyttes såkalte vakuum-isolerte veggpaneler i komposittmaterialer produsert av Dow Corning (materialene er for øvrig testet av NASA) i kombinasjon med trelags vindusglass.
   Når det gjelder strukturell design, sikkerhet og øvrige teknologiske løsninger, har man trukket veksler på kunnskapen til Glotman-Simpson Engineers, som har konstruert flere enn 100 høyhus. Bygningsfirmaet Buro Happold i New York har også vært inne i bildet.
   Heisene i bygget benytter premium høyeffektiv girløs trekkraft som gir ultrahøy hastighet, redusert energiforbruk og behagelig akselerasjon. State-of-the-art-teknologien i disse heisene krever lite vedlikehold, reduserer nedetid og sikrer en lang levetid. Heisene er de raskeste i Canada med en hastighet på 460 meter i minuttet.
   Sikkerheten er ivaretatt med den mest avanserte teknologien som finnes i dag, inkludert biometriske adgangskontrollsystemer som sikrer enkel, men samtidig sikker adgang for alle brukere av bygningen.

Et godt inneklima
Til forskjell fra andre boligblokker sørger mekaniske systemer for 100 prosent frisk luft ved at uteluften bli UV-behandlet og karbonfiltrert. Alt vannet blir ledet gjennom et såkalt reversert osmotisk filtreringssystem, og leilighetene utstyres med et effektiv vannbårent oppvarmings- og kjølesystem. Produsenten Jaga leverer LST-radiatorene (LST står for low surface temperature) og vifteassisterte oppvarmings- og kjølesystemer. Jaga-produktene er basert på unik lav H2O-teknologi, noe som betyr lav masse og lavt vanninnhold. Det innebærer at radiatorene varmer opp rommet mye raskere enn andre radiatorer, at temperaturen blir mer nøyaktig, og som følge av dette lavt energiforbruk.

LEED-standard
Vancouver House vil bli et av det mest teknologisk avanserte bolighøyhus i verden. Bygningen er samtidig designet for å bli et av verdens første LEED Platinum-certified residential towers. LEED, Leadership in Energy and Environmental Design, er et klassifiseringssystem for å rangere «grønne» bygninger. LEED Platinium er den høyeste rangeringen som kan oppnås i dette systemet. En slik topplassering betyr at bygget skal være konstruert slik at materialvalget, driften og den menneskelige aktiviteten der skal ha minst mulig miljømessig påvirkning samtidig som konstruksjonen ikke skal bidra til å ødelegge verdifulle naturressurser. Beboerne i Vancouver House skal med andre ord kunne stole på at de bor i et av verdens mest miljøvennlige bygninger samtidig som de vet at kostnadene til oppvarming, lys og annet er holdt på et minimum.

Utendørsrom
De som bor langs stillehavskysten ønsker gjerne å oppholde seg både innendørs- og utendørs på grunn av godt klimaet og fine naturen Det har designerne av Vancouver House tatt høyde for. Leilighetene har derfor rikelig med utendørsarealer. Balkongene og terrassene er mer enn dobbelt så store som det som vanligvis er tillatt i Vancouver. Mange har vegger med kobberoverflate på terrassene sine, og terrasseulvene er dekket med fliser, og består ikke av ren betong, noe som ellers er vanlig. Terrassene blir på denne måten et utendørs oppholdsrom som samtidig kan tjene som spiseplass, en ekstra stue og til og med et sted der man kan lage mat.   
 
Interiørdesign
Ut fra filosofien om at et bygg skal være et kunstverk i alle henseender, har designteamet hos BIG sett på interiørdesignen med friske øyne. Resultatet er innovative løsninger med foldedører i metall, eik gulvplanker, korridorer med detaljer i corian, LED-belysning og speil i himlingen. Arkitektkontoret har også satt sitt preg på kjøkken og bad. De syntes ikke det var riktig å benytte konvensjonelt baderomsinventar i et så spesielt bygg som Vancouver House, så selskapet fikk Kohler, som er en ledende produsent av baderomsutstyr, til å utvide produktgruppen Kallista Line, som deretter fikk verdenspremiere i Vancouver House. Dette baderomsinteriøret er nøye samstemt med byggets øvrige design.
   Til finishen i interiøret ellers er benyttet både kobber, stål og glass.

Sosialt engasjement
Selskapet Westbank som står bak byggingen av Vancouver House og en rekke andre bygg i byen, har inngått partnerskap med organisasjonen World Housing og etablert verdens første byggegavemodell en-til-en. Enkelt forklart betyr det at for hver bolig som selges i Vancouver, vil selskapet bygge en bolig (riktignok av enkel standard) for en familie som trenger det i noen av verdens fattigste områder. World Housing har spesialisert seg på å finne fram til og støtte familier som lever nær søppelfyllinger ved store byer i fattige land, som Kambodsja for å ta et eksempel.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1