Tips redaksjonen
20.12.2016

VFF setter Kebony Clear på listen over godkjent vindustre

Etter Kebony Southern Yellow Pine er nå også Kebony Radiata blitt anbefalt som vindustre av den tyske foreningen for vindusprodusenter. Dermed har vindusmarkedet fått tilgang til enda et kvistfritt produkt i kategorien Kebony Clear.

Nå er det ikke lenger nødvendig for arkitektene å inngå kompromisser når det gjelder valg av tre for uteområdene. Med Kebony for terrasse, fasade, utemøbler og vinduer kan man realisere krevende konsepter, fordi Kebony leverer et ensartet utseende for alle bruksområder.
   – Fantastisk! sier Per Brynildsen, teknologisjef hos Kebony. – Dette er den lykkelige slutten på en rekke laboratorie- og brukstester. Kravene i Tyskland er svært høye, og vi er virkelig stolte av at Kebony kan innfri dem. I forkant ble de materialtekniske egenskapene studert inngående av Norsk Treteknisk Institutt, universitetet i Göttingen, treforskningsinstituttet SHR i Wageningen, SP i Stockholm og Wilhelm von Thünen-instituttet i Hamburg. Deretter gjennomførte Institutt for vindusteknikk (IFT) i Rosenheim grundige belastningstester på hjørneledd og hele vinduer laget av firmaet Menck i Hamburg. Resultatene var entydige.
   Middels tetthet på 0,7 g/cm³ har Kebony Clear, Pinus Radiata en likevektsfuktighet på bare 6 prosent ved normalklima. Holdbarheten er i klasse 1–2. Limeevnen er også god, selv i kombinasjon med andre tresorter. Derfor kan man for eksempel lage en kombinasjonsdel med Kebony ytterst og gran i midten og innerst. På denne måten kan materialkostnadene reduseres. Produsentene anbefaler polyuretan-basert lim. Hjørneinnfestninger som er undersøkt av IFT, oppfyller kravene i IFT-retningslinjen FE-08/1 og kan brukes i vindusrammer på opptil G ≤ 180 kg.
   Kebony-tre kan bearbeides på samme måte som hardt trevirke, og på grunn av de lave støv- og VOC-utslippene kreves det heller ingen særskilte forholdsregler under saging og profilering. Også testene av overflatebehandling ga gode resultater. Tester med 12 måneders utendørs eksponering viste i henhold til ISO 4628 ingen skader på de testede malingssystemene.
   Kebony er ikke underlagt det europeiske biocidregelverket og kan deponeres som ubehandlet tre (trekategori AI eller AII). Vindusprodusenter som vil ha mer informasjon om Kebony Clear, kan få dette fra vedleggene til den nye retningslinjen HO.06-4 fra organisasjonen for vinduer og fasader.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1