Tips redaksjonen
20.12.2016

Utvikler autonom brøyting for norske flyplasser

Yeti Snow Technology, en felles satsning av Øveraasen og Semcon Devotek, har signert en utviklingsavtale med Avinor om å utvikle og demonstrere en selvkjørende brøytebil for flyplass. Løsningen skal gi bedre oppetid og økt effektivitet. En fullskala demonstrasjon vil bli gjennomført i mars 2018.

Prosjektet blir det første i verden der store maskiner tilpasses for å kjøre autonomt og utføre den viktige samfunnsoppgaven å holde start- og landingsbaner snøfrie.
   Øveraasen bidrar med dyp mekanisk kunnskap og Semcon Devotek i Norge med sin kompetanse om kompleks systemintegrasjon og autonome løsninger.
   – Hvert minutt et fly står stille, er kostbart. Vi ser et stort potensial for forbedret tilgjengelighet, men også for bedre miljø og sikkerhet når maskinen kjøres uten fører, sier Hans Peter Havdal, General Manager for Semcon Devotek.
   Etter tidligere å ha jobbet med protyper i skala 1:14, kommer Yeti Snow Technology nå til å utvikle autonom snørydding i fullskala basert på Øveraasens maskiner, som er nesten 20 meter lange og 8,5 meter brede.
   Det spesielle i prosjektet er at maskinene skal fungere i de vanskeligst tenkbare forholdene for autonom kjøring: kraftig nedbør og dårlig sikt.
   – En flyplass er et samfunn i miniatyr med tydelige og høye mål for virksomheten. Kan vi løse oppgaven der, kan vi kjøre autonomt hvor som helst, sier Hans Peter Havdal.
   Den første demonstrasjonen av systemet vil gjennomføres i mars 2018 på en av Avinors flyplasser. Hvis prosjektet er vellykket, kan løsningen implementeres på flere av Avinors 46 flyplasser i Norge.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1