Tips redaksjonen
20.12.2016

Unge arkitekter utformer løsninger for urbanisering

Metsä Woods konkurranse har inspirert arkitekter verden over til å designe utvidelser til bysentra med tre som materiale. Bidrag fra 40 land foreslo løsninger på utfordringene med urbanisering med tre som materiale. Vinnerdesignene ble laget for New York, Shanghai og Tampere, Finland.

Arkitekter fra 40 land laget sin plan B for urbanisering med bruk av tre (Kerto LVL – laminerte finérprodukter) som hovedmateriale. Oppgaven var å utforme et tilbygg i tre til et eksisterende urbant bygg. Bidragene var utformet for 69 byer verden over, inkludert Sidney, Shanghai, New York, Berlin, Paris og London. Konkurransen ble arrangert av Metsä Wood.
   – Bygg må være bærekraftige, og det må være mulig å bo i byene. Jeg er glad for at så mange arkitekter deler dette synspunktet, spesielt i den yngre generasjonen, sier Michael Green fra MGA arkitekter og DBR Design Build Research, som er leder for juryen.    
   – Bidragene var innovative og ga merverdi til både bygningen og miljøet rundt. Designene var realistiske og viste en god forståelse for LVL som byggemateriale, sier professor Stefan Winter, som er leder for tømmerkonstruksjon og konstruksjonsteknikk ved det tekniske universitetet i München. – Fordi det er så lyst og har så kort byggetid, er Kerto LVL et ideelt materiale for denne utfordringen.
   – Å lage tilbygg i tre i eksisterende miljøer kan være en viktig løsning på urbanisering. I stedet for å rive områder kan vi utvide dem, sier Mike Kane, arkitekt og førsteamanuensis ved London South Bank universitet. – Denne konkurransen bør ses som en katalysator for framtidig debatt om bærekraftige og framtidsrettede byer verden over.

Vinnere fra ulike deler av verden
– Urbanisering har økt interessen for å bygge i tre. Potensialet for påbygg i tre er stort – over 100 millioner kvadratkilometer bare i Tyskland, sier Mikko Saavalainen, konserndirektør for forretningsutvikling hos Metsä Wood.
   Vinnerne fikk priser i to kategorier: små endringer og store endringer. Den samlede verdien av premiene er 35 000 EUR.
   Vinnerne av førstepremien i kategorien små endringer ble Nile Greenberg (USA) for sitt design for New York og Alma Studio (Spania) for sitt design for Shanghai. Andreplassen gikk til Superspace (Tyrkia) med et design for Istanbul og Sigurd Larsen Design & Architecture (Tyskland) for et design for Berlin.
   Vinnerne av førstepremien i kategorien store endringer ble Lisa Voigtländer (Tyskland) og SungBok Song (Korea) for sitt design for Tampere, Finland. Andreplassen gikk til Basic Architects (Australia) med et design for Perth, L Arkkitehdit (Finland) med et design for Helsinki, Giuseppe De Marinis Gallo og Gianluca Gnisci (Italia) med et design for New York og Kim Min Jae Architects (Hong Kong) med et design for Hong Kong.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1