Tips redaksjonen
04.07.2014

Toalettleverandøren Jets Vacuum vant Eksportprisen 2014

Eksportkonferansen 2014 ble en ekstra hyggelig opplevelse for adm. dir. Jan Tore Leikanger i Jets Vacuum, som fikk overrakt Eksportprisen fra H.K.H. Kronprins Haakon i en formell prisutdeling på slutten av konferansen.

Jets Vacuum ble nominert til Eksportprisen etter at selskapet i 2013 leverte 1000 vannparende vakuumtoaletter og tilhørende utstyr til en VM-stadion i Brasil, et land som selskapet også ellers har eksportert mye til de siste årene. Stadionprosjektet gjorde tydeligvis inntrykk på juryen, som bestod av tidligere kringkastingssjef og NHO-direktør, John G. Bernander, konserndirektør i Nordea Bank, Gunn Wærsted og leder for Teknologirådet, Siri Hatlen.
  –Vi var sikre på at vi var en sterk kandidat, men vi så også at konkurransen var knallhard med 11 andre verdige nominerte fra spydspissen av norsk næringsliv. Gleden var derfor veldig stor da vi skjønte at vi ikke bare var mellom de tre finalistene, men faktisk hadde vunnet. Spenningen i salen var til å ta og føle på, og det tok et øyeblikk før det gikk opp for meg at vårt navn ble lest opp som vinner. Jeg ser dette som en bekreftelse på at vi har gjort mye riktig i ekspansjonen vår utenlands de siste årene. Vi er bevisst på at vi skal sikre videre vekst her hjemme i Norge gjennom nyetableringer ute i verden, og jeg tror at det har talt positivt med i juryens vurdering, sier adm. dir. Jan Tore Leikanger i Jets Vacuum. 

En travel uke
Han mottok Eksportprisen 2014 nøyaktig en uke etter at selskapet han leder, også ble tildelt Merket for god design fra Norsk Designråd, for en ny toalettmodell.
  – Det har vært litt av en uke. Vi synes det er veldig positivt å få disse anerkjenningene både for produktene våre, og for eksportsatsingen vår. Det gir inspirasjon til å bygge videre på alt vi har oppnådd så langt, slår Leikanger fast. 

Fra skip til land
Jets Vacuum har en eksportandel på over 85 prosent og omsette i 2013 vakuumtoalett, vakuumpumper, renseanlegg og andre ressurssparende sanitærløsninger for over 340 millioner kroner. Fra før har selskapet over halvparten av markedsandelen for vakuumanlegg på skip. Men i de siste årene har den største prosentvise veksten skjedd i leveranser på land. Fra store bygg og små hytter til festivaltoalett og nå altså toaletter til en stadion i Brasil med 70 000 tilskuerplasser.
  – Castelão stadion, som vi vant Eksportprisen for, har nå verdens største vakuumsanitærinstallasjon på land. Bare store cruisebåter kan matche dette leveranseomfanget. Det sier mye om hvor godt vi har lykkes med å bevege oss fra det maritime markedet og over til landbaserte installasjoner, påpeker Leikanger til slutt. 

Sterke kandidater
Totalt 12 selskaper og prosjekter var nominerte til Eksportprisen 2014, og blant disse ble det plukket ut tre finalister: Jets Vacuum, National Oilwell Varco og Indra Navia. Blant de andre nominerte finner vi navn som Ekornes, Stokke, Ulstein Design & Solutions, Kongsberg og Nexans.
  Eksportprisen er en ny pris som skal premiere norske eksportører som har lykkes med å bygge verdier i Norge gjennom markeder ute i verden. Det er Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK), GIEK Kredittforsikring, Eksportkreditt Norge og Finansavisen som står bak prisen. 

Kilde: Maritime & Energy

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1