Tips redaksjonen
14.05.2019

Tilbyr 3 millioner rom i biehus

Miljøagentene og Sunniva bretter opp ermene for å hjelpe villbiene og deler ut hele 30 000 biehus i sommer.

Hjem til naturen er en kampanje fra Sunniva i i samarbeid med Miljøagentene.
   – Villbienes eksistens er truet. Å plassere ut biehus er derfor et viktig bidrag for å redde de små heltene som er essensielle for alt liv på jorden, sier daglig leder, Are Shaw Waage, i barnas miljøorganisasjon, Miljøagentene.

3 millioner bierom
Miljøagentene og Sunniva etablerte samarbeidet i fjor og det videreføres i år gjennom nye aktiviteter. I 2018 ble det i første omgang delt ut 10 000 biehus til små og store bievenner i hele landet. Boligdugnaden traff den norske folkesjelen, og man skjønte raskt at det var mange flere som ønsket å gjøre en innsats for naturen. Dermed ble ytterligere 10 000 biehus produsert og delt ut. Når de to samarbeidspartnerne nå igjen forener krefter, er målet å gjenskape suksessen ved å dele ut hele 30 000 nye biehus av resirkulert tre av norsk gran.
   - Bienes innsats gir verden frukt, grønnsaker og bær. Vi høster fra naturen når vi lager Sunniva-juice og vil gjerne gi noe tilbake. Deltakelsen i fjorårets dugnad var over all forventning, og vi håper at så mange som mulig har lyst til å bidra i år, sier Unn Grønvold Nikolaisen, direktør for markedsområdet Sunniva.
   Biehusene er tilgjengelige over hele Norge i utvalgte Coop OBS og Meny-butikker, og med et utgangspunkt på totalt 50 000 utdelte biehus kan vi tro og håpe at det er et godt bidrag til å øke biebestanden landet over.
   - Det er vanskelig å anslå nøyaktig hvor mange hull som vil være bebodd når høsten kommer. Potensielt er jo dette snakk om flere millioner bier som kommer enten i år eller neste år. Men det som er sikkert er at folks innsats med å plassere biehus på egnede steder viser at vi er opptatte av å ta vare på naturen, sier Waage.

Enkelt å lage selv
Man trenger selvsagt ikke å bruke et Sunniva-biehus for å hjelpe villbiene. Du kan også gjøre en viktig innsats ved å borre hull i døde trær og stokker, eller bunte sammen hule plantestengler/hundekjeks/bambusstenger og pakke dem inn i en avskåret juice- eller melkekartong. Biene foretrekker å bo på solrike steder, uten mye støy og med god tilgang til blomster, trær og busker.

Et hjem for biene, et hjem for deg
Nytt i årets biehus-dugnad er at alle deltakere får muligheten til å være med i konkurransen om å oppleve den flotte norske naturen på nært hold. Et knippe heldige vinnere får nemlig anledningen til å bo i et moderne og klimavennlig Mikrohus på destinasjoner omgitt av spektakulær natur.
   - Dugnaden er en videreføring av kampanjen «Hjem til naturen» som ble lansert i fjor med veldig gode resultater og et solid engasjement hvor mange ville bidra til å skape et hjem for villbiene. Og siden responsen har vært så positiv, ønsker vi i sommer å gi noe tilbake ved at folk nå kan få nyte sommerdager- og netter i praktfulle omgivelser. Forhåpentligvis kan de få et enda nærere forhold til naturen som er så viktig for oss alle, sier Nikolaisen.

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1